Annonce
Annonce

Per Kølster og Anne-Birgitte Agger har flere gange deltaget i Folkemødet på Bornholm, hvor den økologiske dagsorden ofte druknede lidt i de flere tusinde debatter, så de ser frem til et folkemøde, hvor maden spiller hovedrollen. Arkivfoto: Jakob Brandt
Madens Folkemøde på Lolland samler hele mad-Danmark
Fødevarernes klimabelastning bliver uden tvivl et af de helt store tværgående temaer på Madens Folkemøde, mener Per Kølster, som opfordrer alle madinteresserede til at deltage, når det går løs på Lolland.
»Kanon godt program. Kom og vær med.«
Sådan skriver Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, på sin facebookprofil, som gennem de seneste måneder har rummet flere henvisninger til Madens Folkemøde. Det bliver afviklet på Engestofte Gods ved Maribo på Lolland-Falster den 10. og 11. maj, hvor der er lagt op til mange interessante diskussioner om økologi og klima ved de flere end 100 debatarrangementer.
Hovedambitionen bag arrangementet er at finde svar på overordnede spørgsmål som: Hvordan skaber vi en bæredygtig omstilling af fødevareproduktionen. Hvilken mad skal vi producere i fremtiden? Hvordan bliver Danmark ved med at indtage en gastronomisk førerposition?
»Alle diskussioner om, hvad vi skal spise i fremtiden, bliver samlet på ét sted. Det er noget helt nyt, og vi har lagt stor vægt på, at det ikke bliver et kommercielt arrangement. Det handler om madens demokratiske stemme,« siger Per Kølster, som selv deltager i en to en halv time lang klimadebat, der bliver styret af professor Katherine Richardson, KU, som er en af arkitekterne bag FN’s klimamål.
I panelet sidder bl.a. Pernille Skipper (EL), Jeppe Kofod (S), Søren Ejlersen fra Aarstiderne.
Debat om fremtidens madkurs
Folkemødet er første gang, en stribe af fødevarebranchens foreninger, virksomheder og organisationer forsøger at etablere et nationalt tematisk folkemøde om maden, måltidet og fødevarerne, og ifølge Per Kølster er det på ingen måde en kritik af landets øvrige folkemøder.
"Det er helt i tiden ånd at samles om specielle interesser, men på Bornholm druknede den økologiske dagsorden lidt i masserne," siger økologernes formand, som ikke er i tvivl om, at et af de helt store temaer på Lolland bliver klimaet.
"Det er vigtigt, at økologien ikke bliver glemt i det aktuelle fokus på klimaet," pointerer han.
Men efter hans vurdering er der et stort behov for, at de professionelle aktører i fødevarebranchen mødes og debatterer den fremtidige kurs for Danmarks fødevareproduktion.
Satser på 5.000-10.000 deltagere
Bag Madens Folkemøde står non-profit organisationen Food, men arbejdet med at planlægge de ideelle ramme om en åben, ambitiøs debat om, hvad Danmark skal være som madland, er de seneste måneder foregået i regi af Foreningen Madens Folkemøde, hvor Per Kølster sidder med i bestyrelsen, som også tæller madpersonligheder og økologiske fortalere som Claus Meyer, kok og gastronomisk iværksætter, og Anne Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen.
De kan glæde sig over, at stort set alle branchens stærkeste aktører – både på producentsiden og har meldt deres ankomst, og arrangørerne forventer på den baggrund et sted mellem 5.000 og 10.000 deltagere.
"Der foregår rigtig meget på madfronten i øjeblikket, og det er er glædeligt, at så mange har valgt at deltage, siger Per Kølster.
Folkemødet byder på flere workshops med de dygtigste danske madhåndværkere, og i den mere kuriøse del leverer kokken Adam Price for et “gastropolitisk vandvidsteater” i to akter, hvor han undersøger vores nærmest religiøse forhold til mad, og hvorfor gastronomi er blevet scene for en ny værdikamp.
Foodservice-teamet fra ØL byder ind med to temadebatter, men ifølge Per Kølster vil økologien indgå som et naturligt element i mange af de øvrige debatter i løbet af de to dage, hvor deltagerne også får mulighed for at tage en slapper og slukke tørst og sult i en af de mange madboder, som bliver opstillet på det lollandske gods.
Se hele programmet på Folkemødets hjemmeside http://www.madensfolkemoede.dk/
Flere artikler fra samme sektion
Effektiv markedsføring har givet den økologiske citron mange loyale kunder
Der er stor variation i købsmønstrene for de mest almindelige økologiske basisvarer, og ifølge Økologisk Landsforening kan flere varer lære af øko-citronens succes.
Tre stærke kandidater er nominerede til årets øko-pris
Økologisk Landsforening har nu sat navne på de tre kandidater, der er med i opløbet til Øko-prisen 2025, og ifølge markedschef for foodservice Torben Blok er der tale om tre stærke kandidater, som på hver sin måde kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i landets professionelle køkkener.
Optimisme blandt økologiske svineproducenter: Noteringen stiger, og efterspørgslen vender tilbage
Noteringen for økologiske slagtesvin er højere end samme tid sidste år, rentepresset er aftagende, og forbrugerne er igen begyndt at efterspørge det økologiske kød.