Annonce

Annonce

Guldkonfetti drysser ned over de ansatte fra køkkenerne, som bliver hyldet på scenen på Foodexpo

På en dag, hvor Økologisk Landsforening hyldede de økologiske spisesteder med blomster og guldregn på Foodexpo, valgte Fødevarestyrelsen at lancere en kampagne, som skal motivere endnu flere hoteller, restauranter og caféer til at få Det Økologiske Spisemærke. Foto: Jakob Brandt

Kampagne skal få flere til at gå efter Det Økologiske Spisemærke, når de spiser ude

Kun hver femte forbruger går efter et spisested med Det Økologiske Spisemærke, når de går ud og spiser på fx café eller restaurant. Derfor skal en ny kampagne skabe mere opmærksomhed om spisemærkerne og de fordele, der er ved at spise økologisk.

Mens Økologisk Landsforening ved en reception på Foodexpo mandag fejrede et udvalg af de professionelle køkkener, som for nyligt har fået Det Økologiske Spisemærke, kunne de samme køkkener glæde sig over, at Fødevarestyrelsen tidligere på dagen søsatte en kampagne, som skal øge kendskabet til spisemærkerne.

Kun hver femte forbruger går efter et spisested med Det Økologiske Spisemærke, når de går ud og spiser på fx café eller restaurant. Derfor skal en ny kampagne skabe mere opmærksomhed om Det Økologiske Spisemærke og de fordele, der er ved at spise økologisk. Samtidig skal kampagnen motivere endnu flere hoteller, restauranter og caféer til at få mærket, oplyser Fødevarestyrelsen.

Mens de danske forbrugere er verdensmestre, når det handler om at putte økologiske fødevarer i indkøbskurven, når de køber ind i supermarkedet, har de endnu ikke helt samme fokus på økologien, når de går ud og spiser på hotel, restaurant og café.

Sådan får du spisemærket

I april, maj og juni afholder Fødevarestyrelsen en række gratis webinarer, hvor interesserede spisesteder kan få mere information om, hvordan de får mærket. Tilmeld dig et webinar her

En YouGov-undersøgelse foretaget for Fødevarestyrelsen viser, at kun at knap hver femte (22 pct.) går efter spisesteder, der har økologi på menuen. I 2019 lå det tilsvarende tal på 27 pct.

Men samtidig viser undersøgelsen, at hver tredje (37 pct.) oplyser, at de er villige til at betale ekstra for at få økologi på tallerkenen og i glasset på fx restauranter og caféer.

"Rigtig mange er formentligt ikke opmærksomme på, at de også kan vælge økologi, når de går ud og spiser på restaurant, café og hotel. Vi håber, at vi kan motivere flere forbrugere til at vælge økologisk, når de spiser ude – og her gør Det Økologiske Spisemærke det nemt for forbrugerne. Samtidig skal den nye kampagne være med til at skubbe på i forhold til, at flere spisesteder får mærket," siger Simon Rask, sektionsleder i afdelingen Bæredygtig Mad og Sundhed i Fødevarestyrelsen.

Kampagne er delt i to etaper

Derfor kan forbrugerne fra den 28. marts og frem til den 25. april rundt om i gadebilledet, medierne og online møde Fødevarestyrelsens spisemærke-kampagne, som følges op af en ny kampagneindsats i efteråret.

Den skal skabe opmærksomhed om Det Økologiske Spisemærke og de mange fordele, der er ved at spise økologisk mad – f.eks. bedre dyrevelfærd, mere biodiversitet og hensyn til vandmiljøet. Kampagnen er samtidig også rettet mod hoteller, restauranter og caféer, der gratis kan ansøge om Det Økologiske Spisemærke hos Fødevarestyrelsen.

Sideløbende med den landsdækkende kampagne driver foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening på flere projekter, som netop handler om at sprede Det Økologiske Spisemærke til alle egne af landet. I år er der særligt fokus på at guide de professionelle køkkener i Nordjylland ind på en økologisk løbebane.

Om Det Økologiske Spisemærke

Det Økologiske Spisemærke gør det nemt at vælge økologisk, og er din garanti for, at de spisesteder, du vælger, prioriterer en bred vifte af hensyn inden for miljø, dyrevelfærd og biodiversitet. Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen og det er gratis at være med. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver:

  • Guld (90-100 pct. økologi)
  • Sølv (60-90 pct. økologi
  • Bronze (30-60 pct. økologi)

Se hvordan du ansøger om spisemærket

I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke

Find dem på "Danmarkskortet"

Flere artikler fra samme sektion

Fødevarestyrelsen laver kontrol hos landmænd med direkte salg

Økologer som sælger fødevarer via stalddørssalg eller gårdbutik, kan se frem til, at kontrollanter fra Fødevarestyrelsen banker på stalddøren i løbet af årets sidste måneder.

25-09-2023 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Økologerne har haft en historisk dårlig høst af korn og bælgfrugter til konsum

Årets miserable høstudbytte viser, at det bliver nødvendigt at skabe større robusthed ude på de landbrug, som ønsker at dyrke korn og bælgfrugter til konsum, lyder vurderingen fra Aurion.

25-09-2023 5 minutter Høst

Yderligere to danske firmaer dropper salget af grøntsagskasser

I denne uge stoppede både Eat Grim og Den Grønne Asparges med at levere grøntsagskasser direkte til danskernes køkkendør.

21-09-2023 4 minutter Frugt, bær, grønt,   Onlinesalg