Annonce
Annonce
Med den nye indkøbsaftale er de offentlige køkkener sikret mulighed for at købe flere økologiske og klimavenlige råvarer. Foto: Odense Kommune
Hørkram genvinder landets største offentlige fødevareaftaler
Foodservicevirksomheden Dansk Cater måtte igen se konkurrenten Hørkram Foodservice løbe med det store udbud, som udgør en samlet værdi på 3,4 mia. kr. over de næste fire år.
Når 77 kommuner og fem andre offentlige organisationer fremover skal købe fødevarer til produktionen i deres storkøkkener, bliver det fortsat Hørkram Foodservice, der skal levere varerne.
Gennem de seneste fire år har den landsdækkende grossist været leverandør til de mange offentlige køkkener i 77 kommuner, to regioner og tre øvrige offentlige organisationer. Den nuværende aftale udløber 1. marts 2024, og for at skærpe konkurrencen var det nye udbud delt op i to deludbud til en samlet værdi på 3,4 mia. kr. over de næste fire år.
”Der var tæt konkurrence mellem tilbudsgiverne, men samlet set bød Hørkram ind med de bedste tilbud på både delaftale 1 (Østdanmark) og delaftale 2 (Vestdanmark). Derfor vinder de dem begge,” siger Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI.
Men da Hørkram vandt begge deludbud, kan de offentlige køkkener, som er tilknyttet SKI-aftalen, fortsætte med at bestille varer, som de plejer. Det oplyser Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) på deres hjemmeside
Plads til lokale hensyn
SKI oplyser, at kommunerne foretrækker en enkelt totalleverandør og plads til lokale hensyn, og aftalen er udarbejdet sammen med en kommunal ekspertgruppe bestående af indkøbere, økonomaer og andet køkkenfagligt personale.
”Der har været et meget klart ønske fra kommunerne om, at det fortsat skulle være en aftale med én totalleverandør. Nogle kommuner har dog også en politisk målsætning, hvor lokalerhvervets mulighed for handel med kommunen skal tilgodeses. Derfor har de tilsluttede kommuner haft mulighed for at undtage sig forpligtelsen på udvalgte varekategorier. Det har de gjort brug af i 85 tilfælde,” siger Christian Lunding.
Tre ugers smagstest
Før der blev fundet en vinder, har køkkenfagligt personale fra forskellige offentlige organisationer i tre uger brugt deres smagsløg, lugtesans, følesans og øjne til at vurdere udvalgte produkter i grossisternes sortiment, som ifølge SKI skal indeholde 1.904 økologiske varelinjer, hvilket udgør ca. 34 pct. af sortimentet..
Mette Larsen, der er kostfaglig leder i Produktionskøkkenet Lundebo i Sorø Kommune, deltog i panelet i to dage. Hun fortæller her, hvordan det er at skulle vurdere på ca. 40 forskellige fødevarer i løbet af en hel dag og give karakterer:
”Det har været helt fantastisk at være med. Det giver så god mening, at vi, der skal bruge aftalen i sidste ende, får indflydelse på vurderingen af råvarerne. Jeg fortryder, at jeg ikke sad med flere dage, for det er en unik mulighed for at nørde den enkelte råvare. Vi har en spændende faglig dialog om hver råvare, og med en faglig begrundelse skal vi nå frem til en samlet vurdering i panelet”, siger Mette Larsen.
Den sensoriske test udgør 45 pct. af den samlede vurdering af de tilbud, som leverandørerne har budt ind med, men i år har SKI desuden stillet krav om flere plantebaserede og økologiske råvarer.
Et klimavenligt udbud
Danmarks grønne tænketank Concito ser et stort potentiale for, at de offentlige køkkener via aftalen kan være med til at rykke forbrugsvanerne i en mere klimavenlig retning. Det fortæller programchef i Concito, Michael Minter:
”De offentlige køkkener kan mindske deres klimaaftryk markant og bidrage til at fremme efterspørgslen af nye plantebaserede produkter ved at servere mere klimavenlige og plantebaserede måltider. Derudover vil gode oplevelser med planterige måltider i de offentlige køkkener have en positiv afsmittende virkning på vores madvaner hjemme i husholdningerne. Derfor er det positivt med fokus på sagen samt nye værktøjer i det nye fødevareudbud. Nu er det op til kommunerne at bruge dem og fx arbejde med at sænke de offentlige måltiders klimaaftryk,” siger programchef i Concitos fødevareprogram, Michael Minter.
Større udvalg af bælgfrugter og plantebaserede produkter
På den nye SKI-aftale 50.90 Fødevarer er der skruet op for den grønne profil. Derfor vil de offentlige storkøkkener kunne finde flere økologiske produkter, bælgfrugter og plantebaserede varianter. Kort opsummeret har aftalen:
-
39 nye varelinjer på bælgfrugter, hvilket er ca. dobbelt så mange som på den tidligere aftale
118 varelinjer med plantebaserede produkter: plantefars, plantebaseret is, soyamælk, vegansk æggeerstatning og lignende -
Et bredt sortiment af både økologiske og konventionelle fødevarer inden for 12 hovedproduktgrupper
-
1.904 økologiske varelinjer, hvilket udgør ca. 34 pct. af sortimentet
-
Krav til certificeringer bl.a. MSC og ASC-certificeret fisk, dyrevelfærdsmærket, fødevarer fragtet med fly og andre informative mærker samt synliggørelse heraf i e-kataloget. Køkkenerne kan derfor tilvælge grønne varianter i indkøbssituationen
-
Krav til udregning af CO2-andel og økologi-andel på varekurven
-
Leverandøren skal kunne rådgive køkkenerne omkring minimering af madspild
-
Krav om, at palmeolie ikke må have bidraget til afskovning af primærskove, og at leverandøren skal arbejde for at implementere afskovningsfri soja
-
Forbud mod buræg og brugen af buræg i æggebaserede fødevarer
-
Skalerede miljøkrav til transport herunder en handleplan for overgang til emissionsfrie transport
-
Strenge krav til emballage.
For yderligere at understøtte mere klimavenlige og bæredygtige måltider i den offentlige sektor vil SKI i forbindelse med implementeringen af den nye fødevareaftale tilbyde en række kurser for køkkener, der skal anvende fødevareaftalen. Formålet er at klæde det køkkenfaglige personale på til at købe mere bæredygtigt ind og sørge for, at indkøbene bliver fulgt op af en mere bæredygtig adfærd i både håndtering og tilberedning. Derudover skal leverandøren også have en handlingsplan for minimering af madspild, som de kan rådgive kunderne ud fra.
Som noget nyt kan man som kunde på aftalen også få en klimarapport over det samlede CO2-aftryk for sit indkøb. Rapporten giver et overblik over, hvordan man kan arbejde med at sænke klimabelastningen. Derudover vil det være muligt at se, hvis en vare har en certificering eller et mærke.
Kilde: SKI
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.