Annonce
Annonce
Kokken Mads Herskind er kulinarisk leder i Odense Kommune, som er kommet langt i den grønne omstilling, og han er en af de mange køkkenprofessionelle, som er klar til at dele sine erfaringer med andre køkkener. Foto: Planteløftet
Hent inspiration i de offentlige køkkeners grønne gryder
Planteløftet inviterer køkkenprofessionelle fra hele Danmark med ned i grøntsagsgryderne via 10 gratis webinarer hos udvalgte offentlige frontløberkøkkener.
Mere grønt, flere bælgfrugter, mere med korn og nødder. Anbefalingerne er mange og skønt der er et stykke til mål, så er der masser af inspiration at hente på diverse hjemmesider, og er man sulten efter mere planteinspiration, tilbyder Planteløftet 10 webinarer, som bliver sendt fra 10 af Danmarks fremmeste grønne, offentlige køkkener.
Det fortæller Trine Krebs, som er chef for Planteløftet i en presseomtale, hvor hun inviterer køkkenfaglige fra hele Danmark med ned i grøntsagsgryderne hos udvalgte frontløbere fra køkkenerne på landets hospitaler, uddannelsesinstitutioner, plejehjem, børneinstitutioner og kantiner.
Der er fokus på metoder, erfaringer, tips, tricks, opskrifter og grøn velsmag, mens formålet er, at få flere økologiske planter på tallerkenerne, og ifølge Trine Krebs giver det på alle måder god mening at lytte til de køkkener, som har knækket koden.
Vores offentlige måltider er et af vores stærkeste redskaber til at vænne rigtig mange danskere til den skønne smag af grøn og sund mad.
— Trine Krebs, chef for Planteløfter
En af dem er Cecilie Flændsdal Specchio, der er kantineleder hos Center for Erhvervsrettede uddannelser på Lolland Falster.
“Vi laver mad til de unge under uddannelse hver eneste dag, og hvis vi vil inspirere dem til at lave lækre grønne retter, så skal vi også hele tiden søge og dele inspiration. For os er det vigtigt, at vi hele tiden er i dialog med de unge om forandringerne og vi oplever, at nye grønne tiltag, åbner op for endnu flere”, fortæller Cecilie Flændsdal Specchio.
Her har man taget skridtet og er sprunget ud i det planterige køkken, og mens den grønne rejse kun lige er begyndt, så laver Cecilie og hendes team på 12 medarbejdere hver dag mad til 400 unge, og de har stor succes med blandt andet et toasthjørnet, ’magic water’ og burgerboller med bælgfrugter.
En håndsrækning til hverdagens måltidshelte
”En million måltider serveres hver dag i vores fælles offentlige køkkener i Danmark” fortæller Trine Krebs, som er værtinde på alle 10 webinarer.
”Det betyder, at vores offentlige måltider er et af vores stærkeste redskaber til at vænne rigtig mange danskere til den skønne smag af grøn og sund mad.”
Men det kræver ifølge Trine Krebs, at samfundets køkkenansatte er dygtige til at lave velsmagende og indbydende mad med mange planter, og det kan være en udfordring, hvis man er vant til at arbejde i et køkken, som har kødet i centrum. For at hjælpe køkkenerne på vej mod en grønnere menuplan vil Planteløftet derfor skabe en platform, hvor køkkenerne kan hente viden og dele deres bedste tips og tricks til grønnere måltider med hinanden.
”Rigtig mange offentlige køkkener er kommet langt med økologi, grøntsager og bælgfrugter – og derfor sender vi live fra de grønne frontkøkkener, så alle landets professionelle køkkener, kan lære af de bedste, stille spørgsmål og finde inspiration til at sætte mere skub i skønne offentlige måltider med mange planter,” siger Trine Krebs.
Oplev planteerfaringer og inspirationsrige fortællinger fra:
- Bevægelsesbørnehuset, Aarhus Kommune: 21. marts 2024
- Ernæringsenheden, Herlev og Gentofte Hospital: 17. april 2024
- Rådhuskantinen, Hjørring Kommune: 2. maj 2024
- Børnehuset Mælkevejen, Randers Kommune: 16. maj 2024
- Caféerne Odense Kommune: 11. september 2024
- Bispebjerghjemmet, Københavns Kommune: 2. oktober 2024
- CELF kantiner, Center for Erhvervsrettede Uddannelser, Lolland Falster: 10. oktober 2024
- Børnehuset Hørgården, Roskilde Kommune: 23. oktober 2024
- Patientkøkkenet, Regionshospitalet Randers: 5. februar 2025
- Engsøgård Plejehjem, Aarhus Kommune: 12. marts 2025
Planteløftet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er et samarbejde mellem Kost og Ernæringsforbundet, Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Planteværket.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.