Annonce
Annonce
Det er nu 30 år siden, at de første Ø-mærker begyndte at guide kunderne frem til de økologiske fødevarer, og Økologisk Landsforening tilskriver det røde Ø en stor del af æren for, at danskerne i dag er det folkefærd i verden, som i gennemsnit har det største forbrug af økologi.
Hele Danmark fejrer Ø-mærket: Ø-mærket fylder 30 år
Pressemeddelelse
Det røde
statskontrollerede ø-mærke fylder 30 år i 2020 og sidder på et stigende antal
af de varer, danskerne putter i indkøbskurven. Mærket spiller en væsentlig
rolle for, at Danmark har det ubestridte verdensmesterskab i økologi og for, at
økologien sætter nye mål for fremtiden. Økologisk Landsforening vil bruge
økologiens succes til at udvikle og skabe innovation, så danskerne kan se frem
til nye økologiske produktionsformer og produkter.
Ingen andre i
verden køber så mange økologiske varer pr. indbygger som danskerne. Æren for
det, kan i høj grad tilskrives det røde ø-mærke, som fylder 30 år i 2020. Mærkets
og økologiens succes har desuden været medvirkende til sundhedsgevinster for
mennesker og dyr, samt mere omtanke for grundvand og natur. Inden mærket runder
det næste skarpe hjørne, er Økologisk Landsforenings mål, at endnu flere
økologiske varer lander i danskernes indkøbskurve, og at økologien tages til
nye bæredygtige højder.
ӯkologien er blevet voksen og
velkonsolideret, men den må aldrig læne sig tilbage og blive doven. Ø-mærkets 30-årige
styrke og økologiens stabile vækst skal bruges til at gå et skridt videre, så forbrugerne
får endnu flere og endnu bedre muligheder for at træffe bæredygtige valg i
fremtiden,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Salget af økologiske varer har været konstant stigende gennem samtlige 30 år, og ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Økologisk Landsforening, forventer 74 pct. af danskerne at købe mere økologi fremover.
”Hvor forbrugerne tidligere havde fokus på basisvarer inden for mejeri og grønt, ønsker de nu også mere niche- og trendprægede produkter fx inden for drikkevarer, snacks og chokolade. Det betyder, at der kommer flere nye, mindre virksomheder på banen, og at de eksisterende udvider deres sortiment,” siger han.
Økologisk Landsforening markerer derfor
30 året for ø-mærket med at sætte et konkret og ambitiøst mål for, hvor
økologien er om ti år.
”Kigger vi historisk på økologiens vækst og succes, tør vi godt at sætte overlæggeren højt. Vi tror på, at det økologiske landbrugsareal er på 30 pct., og at de økologiske varer udgør 30 pct. af det samlede varekøb i 2030,” siger Per Kølster.
”Derudover arbejder vi intensivt på, at
økologerne er dem, som står forrest for at løse klimaudfordringerne i
landbruget, så vi tager vores del af ansvaret.”
Ø-mærkets 30-års fødselsdag bliver fejret på i hele 2020 med kampagner i detailhandlen og forskellige aktiviteter.
FAKTA – VIDSTE DU:
At knap 14 pct. af danskerne fødevareindkøb er økologisk
At det økologiske landbrugsareal i Danmark er steget med 86 pct. siden 2007
At Dansk Naturmælk var et af de første produkter, som fik det røde ø-mærkeAt Danmark var det første land i verden, som fik sin egen økologilov i 1989
At grøntproducenter som Søris og Søbogaard har brugt ø-mærket lige siden 1990
I 1991 fik de økologiske varer for første gang deres egne hyldeforkanter og butiksskilte, så forbrugerne kunne finde vej til varerne i butikkerne
For
yderligere oplysninger:
Per Kølster, formand Økologisk Landsforening, tlf. 2222 0737, pk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening, tlf. 25 42 93 02, vk@okologi.dk
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Nordjysk sommerland vil have øko-fritter i gryden, men det har været svært at finde nok
Fårup Sommerlands seks sæsonåbne spisesteder har nu Det Økologiske Spisemærke, men det har været en udfordring at få nok økologiske pommes frites. I 2025-sæsonen tager parken næste skridt og udfordrer markedet for is.
Kokke i offensiv for økologiske bælgfrugter
For tredje år i træk har en gruppe kokke bidraget til den grønne omlægning ved at udvikle nye retter med klimavenlige bælgfrugter som en vigtig ingrediens.
Rapport: Stor risiko for, at der følger pesticidrester med i julemenuen
Næsten alle konventionelle klementiner samt halvdelen af appelsiner og rødvin indeholdt pesticidrester, da DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tog prøver til den nyeste pesticidrapport. Økologien viser sig igen som det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester.