Annonce

Annonce

So med smågrise under træerne hos Hestbjerg Økologi

Selvom produktionsomkostningerne stadig er høje, er der nu skabt en balancen mellem udbud og efterspørgsel på økologiske grisekød, så det igen begynder at ligne en sund forretning at være økologisk griseproducent. Foto: Uffe Bregendahl

Efter et par trange år har griseproducenterne kurs mod lysere tider

Efterspørgslen efter økologisk grisekød er nu vokset så meget, at der igen er penge i at producere økologiske grise, viser en analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) har lavet.

Om få år vil de økologiske griseproducenter forhåbentlig se tilbage på 2024 som året, hvor økonomien i økologisk griseproduktion vendte. Efter en længere rutsjebanetur for mange økologiske griseproducenters økonomi overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne for første gang siden sensommeren 2022.

Jens Peter Hermansen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug er en af forfatterne bag analysen, som viser hvordan det beløb, som de økologiske producenter skulle binde i halen på hver gris siden begyndelsen af 2023, har nærmet sig nulpunktet. Men han tør ikke udstede garantier for, at der er tale om en længerevarende tendens, da de seneste års geopolitiske uro har vist, hvor hurtigt tingene kan ændre sig.

Foderpriser på himmelflugt

Analysen fra Icoel viser, at foderpriserne stadig er høje, men de modsvares af en voksende efterspørgsel efter økologisk grisekød, som presser priserne op.

Foderomkostninger, kr./produceret slagtegris
2019: 854 kr.
2020: 891 kr.
2021: 869 kr.
2022: 1.137 kr.
2023: 1.158 kr.

Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug

”Vi kan håbe på, at det er udtryk for, at udviklingen er vendt og vi bevæger os mod en mere stabil periode med bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, som vil gøre det mere attraktivt at producere økologiske grise,” siger Jens Peter Hermansen.  

Han lægger dog ikke skjul på, at branchen fortsat er nødt til at fokusere på omkostnings- og produktionsoptimering, da analysen viser, at der stadig ikke er langt fra sorte til røde tal.

Hver fjerde so er væk

Nyheden om forbedrede indtjeningsmuligheder for økologiske griseproducenter kommer efter en periode, hvor økologerne har kæmpet med faldende priser og stigende omkostninger, der har gjort det vanskeligt for de fleste at opretholde produktionen.

I løbet af 2022 og 2023 oplevede branchen en markant stigning i produktionsomkostningerne, som især blev påvirket af de høje foderpriser i kølvandet på krigen i Ukraine. Samtidig faldt afregningspriserne for økologisk grisekød på grund af inflation og nedsat købekraft, hvilket fik mange forbrugere til at fravælge det økologiske kød.

Den negative udvikling tvang flere til at reducere eller helt lukke deres produktion. Således viser data for den økologiske griseproduktion, at branchen har gennemgået en voldsom nedgang de seneste år. Det ses blandt andet i antallet af økologiske søer, der faldt med 28 pct. fra 2020 til 2023, hvor der ifølge Danmarks Statistik var 13.700 søer.  

Faldet er tæt forbundet med den vigende efterspørgsel fra forbrugerne. De nye økonomiske tendenser giver dog grund til lidt optimisme hos producenterne, vurderer Icoel.

For selvom produktionsomkostningerne stadig er høje, er balancen mellem udbud og efterspørgsel ved at blive genskabt, og Friland A/S oplyser, at det i sommer oplevede en periode, hvor selskabet måtte melde udsolgt af økologisk grisekød. Det har skabt en situation med voksende priser, som nu har overhalet udgifterne i den økologiske griseproduktion.

Forsigtig optimisme

Ifølge Jens Peter Hermansen er der tale om et vendepunkt, som giver grund til forsigtig optimisme, men produktionsomkostningerne er fortsat høje, og særligt foderpriserne ligger stadig på et højt niveau sammenlignet med tidligere år, hvilket primært slår igennem i slagtegriseproduktionen.

Forbrugerne er igen klar til at betale for en produktion, som sikrer god dyrevelfærd
Forbrugerne er igen klar til at betale for en produktion, som sikrer god dyrevelfærd. Foto: Uffe Bregendahl

Konklusionen er samlet set, at der er lys i horisonten, og innovationscenteret beskriver det som en afgørende milepæl på vejen mod at genskabe en robust økonomi i økologisk griseproduktion, at afregningsprisen nu for første gang i over to år er højere end produktionsomkostningerne.

Der er dog fortsat tale om et øjebliksbillede, og udviklingen skal gerne fortsætte den kommende tid, hvor forholdet mellem afregningspris og produktionsomkostninger skal flytte sig yderligere, for at det bliver mere end blot en forretning, der går i 0.

Flere artikler fra samme sektion

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning