Annonce

Annonce

Gæster står med Brian Holm på en græsmark, hvor en so står med sine unger

Brian Holm fra Brørup (t.h. med kasketten) var en af 12 økologiske landmænd, der åbnede sit landbrug, så folk kunne få indblik i det økologiske griseliv. Foto: Friland

Gensyn med det gode øko-griseliv

Efter knap 1,5 år med corona-reskriktioner kunne danskerne søndag den 5. september igen komme helt tæt på det økologiske griseliv, da der blev holdt Sofari. Godt 5.100 personer benyttede det gode vejr til en tur på landet.

Af Ekstern skribent
06. september 2021, 12:04
Læsetid: 3 minutter

Solen skinnede fra en skyfri himmel over det meste af landet, da 12 økologiske landmænd søndag inviterede til Sofari. Her kunne danskerne ved selvsyn opleve det økologiske griseliv, hvilket godt 5.100 danskere tog valgte at gøre.

Over hele linjen lyder meldingen fra Sofari-værterne, at det har været en rigtig god dag med glade og videbegærlige gæster, skriver Friland i en pressemeddelelse. En af værterne var Brian Holm fra Brørup.

"Vi synes, at Sofari gik godt. Folk var positivt overraskede over at se vores landbrug. Vi er faktisk lidt høje over de reaktioner og gode kommentarer, vi fik. Jeg synes også, at det er fedt at opleve det store engagement hos vores medarbejdere gennem dagen," siger Brian Holm.

Trine Jensen fra Kolding tog på besøg hos Brian Holm i Brørup og havde en rigtig god dag.

"Vi tog herud, fordi jeg synes, at børnene skal se, hvor den mad, vi får, kommer fra. Det er vigtigt, at de får et indblik i dyrenes liv og ved, hvordan grisene lever og har haft det. Det er sundt, at de får syn for sagen, og så hjælper det jo kun, at vejret er helt perfekt til en tur ud i naturen. Det har været en rigtigt god oplevelse," siger Trine Jensen fra Kolding.

Sofari

Foreningen for Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS) – en sammenslutning af økologiske svineproducenter – arrangerer dagen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Friland A/S, Tican og Organic Pork A/S.

Også familien Muff fra Hvide Sande have en rigtig god dag hos Hestbjerg Økologi ved Tim i Vestjylland.

"Jeg synes, det er vigtigt, at vores børn får en fornemmelse for, hvordan den mad, vi spiser, bliver produceret. Kød er ikke bare kød. Efter i dag tænker vi mere over, hvad vi spiser," siger Birte Muff.

Det er 10. gang, der holdes Sofari. Bag arrangementet står bl.a. foreningen FØKS, som Randi Vinfeldt er formand for. 

"Vi er glade for, at det nu igen var muligt at afholde Sofari på traditionel vis - efter en lang periode med corona, så danske økologiske landmænd igen kunne vise deres økologisk grise frem. Og det virker til, at dagen var en stor succes for både landmændene og gæsterne," siger Randi Vinfeldt.

Salget af økologisk grisekød i detailhandlen er steget med 9,7 pct. fra 2019 til 2020, så det i dag udgør 4,6 pct. af det grisekød, der bliver købt i de danske butikker.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion