Annonce
Annonce
En særregel betyder, at det voksende antal klager over vildledende klimaanprisninger af fødevarer ender hos Fødevarestyrelsen, som maksimalt kan udstede bøder på 10.000 kr. Foto: Morten Telling
Fødevareproducenter slipper billigst fra at lave greenwashing
Når fødevareproducenter vildleder forbrugerne med lidt for grønne klimaanprisninger, slipper de billigere end producenter i andre brancher.
I en tid hvor alt og alle kæmper om at være mest klimavenlig, kan det være fristende at male virkeligheden lidt grønnere, og fødevareproducenter slipper typisk med en bøde, som er væsentlig lavere, end det er tilfældet med såkaldte greenwasching-sager i andre brancher.
Det fremgår af en artikel i Børsen
I udgangspunktet er det Forbrugerombudsmanden, som behandler klagesager om vildledende markedsføring, men en særlovgivning på fødevareområdet betyder, at klager over fødevarevirksomheder som regel bliver sendt videre til Fødevarestyrelsen. Mens styrelsen maksimalt kan udstede bøder på op til 10.000. kr., tager Forbrugerombudsmanden udgangspunkt i sagens værdi og har dermed mulighed for at udstede bøder i millionklassen.
Den forskelsbehandling af brancherne er helt uholdbar, mener flere politikere, som kræver handling.
“Det er helt hat og briller, hvis fødevarevirksomheder kan få markant lavere bøder end i andre brancher. Der er et kæmpe behov for, at lovgivningen bliver ensartet, både i forhold til strafstørrelse, og hvad der betegnes som værende vildledende markedsføring, når det gælder klima og miljø,” siger klimaordfører Signe Munk (SF) til Børsen, hvor hun får opbakning fra flere andre partier.
Antallet af klager til Forbrugerombudsmanden mere end tredoblet fra 19 i 2019 til 64 sidste år.
Flere artikler fra samme sektion
Nu kommer der pant på de tyske dåser
EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.
Danske servicestationer udfaser turbokyllinger
Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.
Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024
Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.