Annonce

Annonce

Salg af krumme agurker og ukurente tomater er blot et af mange initiativer, som allerede er med til at begrænse det madspild, som flere af landets største fødevareproducenter nu forpligter sig til at halvere.

Fødevarebranchen vil halvere madspild

På Danmarks første nationale madspildsdag proklamerede flere af landets førende fødevareproducenter via aftalen ”Danmark mod Madspild”, at de forpligter sig til at skære 50 pct. af deres samlede madspild.

Flere af Danmarks største fødevarevirksomheder er klar til at gå foran for at nedbringe madspildet. Det står klart efter Danmarks første nationale madspildsdag, d. 29. september, hvor en lang række virksomheder i fødevarebranchen skrev under på at måle deres madspild og præsenterede en ambition om at halvere det inden 2030. Det er i tråd med FN’s verdensmål nummer 12 om 50 procents global reduktion.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.  

"Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under," siger fødevareminister Mogens Jensen.

I Danmark ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen. 

Det resterende madspild stammer fra de danske hjem.

"Hvis alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder. Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien," siger Mogens Jensen.

Danmark Mod Madspild

  • Aftalen ”Danmark Mod Madspild” drives af Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD.

  • Tænketanken er etableret som en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet med det formål at styrke samarbejde mellem fødevarekædens værdikædeled, så flest mulige aktører involveres i arbejdet med at forebygge madspild og fødevaretab.

  • Blandt underskriverne er blandt andre: Hørkram Foodservice A/S, Salling Group, COOP, nemlig.com, ALDI, Dagrofa, Meyers Madhus, Alfred Pedersen & Søn, Carlsberg, Carletti A/S, Stryhns A/S, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group A/S, ORKLA, Naturmælk, Arla, MCDonalds, Månsson, Danish Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler, Kokkenes Køkken.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage