Annonce
Annonce
Salg af krumme agurker og ukurente tomater er blot et af mange initiativer, som allerede er med til at begrænse det madspild, som flere af landets største fødevareproducenter nu forpligter sig til at halvere.
Fødevarebranchen vil halvere madspild
På Danmarks første nationale madspildsdag proklamerede flere af landets førende fødevareproducenter via aftalen ”Danmark mod Madspild”, at de forpligter sig til at skære 50 pct. af deres samlede madspild.
Flere af Danmarks største fødevarevirksomheder er klar til at gå foran for at nedbringe madspildet. Det står klart efter Danmarks første nationale madspildsdag, d. 29. september, hvor en lang række virksomheder i fødevarebranchen skrev under på at måle deres madspild og præsenterede en ambition om at halvere det inden 2030. Det er i tråd med FN’s verdensmål nummer 12 om 50 procents global reduktion.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.
"Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under," siger fødevareminister Mogens Jensen.
I Danmark ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen.
Det resterende madspild stammer fra de danske hjem.
"Hvis
alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder.
Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer
vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores
madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien,"
siger Mogens Jensen.
Danmark Mod Madspild
-
Aftalen ”Danmark Mod Madspild” drives af Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD.
-
Tænketanken er etableret som en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet med det formål at styrke samarbejde mellem fødevarekædens værdikædeled, så flest mulige aktører involveres i arbejdet med at forebygge madspild og fødevaretab.
-
Blandt underskriverne er blandt andre: Hørkram Foodservice A/S, Salling Group, COOP, nemlig.com, ALDI, Dagrofa, Meyers Madhus, Alfred Pedersen & Søn, Carlsberg, Carletti A/S, Stryhns A/S, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group A/S, ORKLA, Naturmælk, Arla, MCDonalds, Månsson, Danish Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler, Kokkenes Køkken.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.