Annonce
Annonce
Eleverne skifter fra pølsehorn til plantekraft
Kantinerne på uddannelsescenteret CELF på Lolland-Falster har skiftet hurtige, usunde snacks ud med planterige retter for at sikre bedre trivsel hos de 2.000 elever.

Personalet i KELF's kantiner har været på efteruddannelse for at blive opkvalificeret til at lave velsmagende retter af grønne råvarer. Foto: CELF Kantiner
Da maden er en væsentlig forudsætning for elevernes trivsel, har kantinerne på Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster (CELF) på Lolland-Falster sagt farvel til de hurtige, usunde snacks som energidrikke og pølsehorn. I stedet har kantinen introduceret planterige retter, der både mætter og giver energi til en lang skoledag.
For bare to år siden solgte CELF’s kantiner 40.000 pølsehorn årligt. Men siden Cecilie Flændsdal Specchio blev køkken- og kantineleder, har missionen været at servere sundere mad baseret på økologiske råvarer til skolens næsten 2000 årselever, som er fordelt på erhvervsskoler,10. klasser og gymnasier.
Den nye rorgænger for kantinerne er overbevist om, at maden, er lige så vigtig for elevernes sundhed som undervisningen i klasselokalet.
”Når vi laver mad, tænker vi på elevernes trivsel og sundhed. Maden skal ikke bare smage godt, den skal også gøre godt. Derfor har vi valgt at fokusere på et mere simpelt udvalg med masser af grønt og bælgfrugter, der giver mæthed og energi til en lang skoledag. På den måde er vi med til at forme de unges madkultur i en sundere og grønnere retning,” siger Cecilie Flændsdal Specchio i en pressemeddelelse om rejsen fra pølsehorn til plantekraft.
Sundhed blandt unge er et fælles ansvar
Danskernes indtag af frugt og grønt er alarmerende lavt, især blandt unge. Ifølge Sundhedsstyrelsen lever kun 7 pct. af mænd og 8,9 pct af kvinder mellem 16 og 24 år op til anbefalingerne for indtag af frugt og grønt. Samtidig viser en undersøgelse fra Madkulturen, at unge ofte spiser på farten og sjældent har faste måltider. Dette billede genkender køkkenlederne på CELF, hvor mange elever ikke tager sig tid til at sidde ned og spise.
For at skabe et mere indbydende spiseområde har kantinen derfor indrettet hyggelige kroge med genbrugsmøbler og grønne planter, som skal give eleverne lyst til at blive og nyde deres måltider.
En grøn rejse kræver opbakning
Overgangen til en grønnere kantine er ikke sket uden udfordringer. Da energidrikke og pølsehorn blev fjernet fra sortimentet, var der ikke meget støtte fra eleverne. De havde svært ved at tage imod det nye, grønne sortiment, og ville have det trygge og velkendte udvalg tilbage. Men Cecilie og hendes team fastholdt den grønne kurs:
”Det fik mig da til at tvivle et øjeblik, men vi har opbakning fra ledelsen, og nu begynder eleverne også at støtte omstillingen. Vi har serveret gratis morgenmad, juice og smagsprøver, så de kan opleve og smage, hvad vi laver. Det har gjort en stor forskel for elevernes opbakning til kantinen,” forklarer Cecilie Flændsdal Specchio.
I forbindelse med det nye initiativ har kantinepersonalet gennemgået kompetenceudvikling, så de både kan lave mere velsmagende grøn mad og forklare eleverne, hvorfor de laver mere grøn mad. Samtidig sørger de for altid at være klar med et smil og gode svar, når eleverne undrer sig over de grønne retter.
Hverdagens grønne frontløbere - mød dem live
CELF Kantiner er blevet udvalgt som del af Planteløftet, der skal inspirere andre offentlige køkkener til at øge brugen af økologiske planter på tallerkenen. Cecilie Flændsdal Specchio og holdet bag CELF Kantiners køkken er derfor grønne madfrontløberstjerner, når Planteløftet sender live webinar torsdag 10. oktober kl. 13.00-14.00. Her deler Cecilie blandt andet opskriften på deres populære kopnudler, mens hun laver et udvalg af kantinens populære grønne retter.
Planteløftet er et samarbejde mellem Kost og Ernæringsforbundet, Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Planteværket, som skal forsøge at få flere planter på tallerknerne.
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.