Efter en succesfuld debut er Pia Hjorth allerede ved at forberede næste års Økologisk Høstmarked

Pia Hjorth mener, at det er vigtigt at bevare et koncept som Økologisk Høstmarked, fordi det bringer by og land tættere sammen, og hun er klar til at åbne Naturbruget Tranum for gæster igen næste år.

09. september 2025
Læsetid: 4 minutter
Pia Hjort står på en mark med et overskåret kål i sine hænder
Pia Hjorth vurderer, at over 1.000 gæster kiggede forbi Naturbruget Tranum, da det holdt Økologisk Høstmarked søndag d. 7. september. Arkivfoto

Der er en tydelig begejstring i stemmen hos Pia Hjorth, som netop har overstået sit første økologiske høstmarked denne weekend.

Sammen med sin mand Flemming Bang Andersen driver hun Naturbruget Tranum i Nordjylland, og de havde besluttet sig for at åbne deres landbrug for gæster i forbindelse med Økologisk Høstmarked for første gang.

I løbet af søndag - den ene dag de holdt åbent - nåede de over 1.000 besøgende, vurderer Pia Hjorth.

"Der var også fuld smadder på," konstaterer hun.

En travl og underbemandet høstperiode henover sommeren havde ellers forsinket forberedelserne, så hun og hendes mand var kommet for sent i gang.

"Så måtte vi jo bare undvære en nats søvn. Det kan vi godt her i Nordjylland," griner hun og fortæller, at både børn og børnebørn kom forbi og hjalp med at stille telte og andet op og pakke det ned igen søndag aften.

De fik sat ni boder op med forskellige varer og aktiviteter, og bl.a. fik boden med Thise-produkter hurtigt udsolgt af sine økologiske oste.

Det hele gik så godt, at ægteparret allerede har besluttet sig for at holde Økologisk Høstmarked igen næste år.

"Jeg havde ikke rigtig nogen forventninger til dagen - vi vidste jo ikke, hvad vi skulle forvente. Målet var egentlig bare at komme levende gennem dagen, uden at nogen kom til skade, men det gik bare skidegodt, og det var nogle gode boder, vi havde. Flere af dem, der stod i boderne, har sagt, at de gerne vil komme igen næste år," siger Pia Hjorth med tydelig begejstring.

Hun havde et særligt håb om, at folk vil gå forbi en stand, som foreningen Origenal stod bag - en forening, der værner om de gamle frøsorter, som i stigende grad forsvinder fra markedet til fordel for moderne, højtydende sorter. Og hun fornemmede stor interesse for at høre om bevaringsarbejdet og vigtigheden af at have flere sorter til rådighed.

Vigtigt koncept for by og land

Malene Jensen, der er projektleder for arrangementet i Økologisk Landsforening, er meget tilfreds med weekendens høstmarked, som fandt sted på 26 gårde rundt om i landet.

"De mange mennesker, der kom forbi, fik muligheden for at opleve økologien helt tæt på og se, hvordan den økologiske produktionsform foregår. Stemningen på gårdene var fantastisk, vejret var med os, og det skabte de bedste rammer for en dag med masser af smagsoplevelser, inspiration og gode samtaler. Fokus på de økologiske råvarer stod helt centralt, og både børn og voksne fik et indblik i, hvor meget omtanke og omhu, der ligger bag produktionen af økologiske råvarer. Det glæder os at mærke den store interesse og opbakning til økologien," siger hun.

Pia Hjorth mener, at det er vigtigt at bevare et koncept som Økologisk Høstmarked, fordi det bringer by og land tættere sammen.

"Der bliver længere og længere mellem by og land, og det bliver kun værre. Nogle børn tror, at gulerødderne vokser nede i Brugsen, og spørger, hvilken pat på koens yver kakaomælken kommer ud fra. Det handler om at vise, hvordan et spidskål står på marken, hvordan en gulerod

Økologisk Høstmarked gennemføres med midler fra Fonden for Økologisk Landbrug – Finansieret af Den Europæiske Union, NextGenerationEU