Annonce

Annonce

Henrik Ipsen plukker egne kirsebær

Henrik Ipsen fra Svaneke Grønt har ingen problemer med at afsætte sine økologiske grøntsager, frugter og bær, men selv om han peger på afsætningen, som den største udfordring for at nå kommunens omlægningsambitioner, mener han ikke, at de er urealistiske. Arkivfoto: Jakob Brandt

Bornholm fastholder målet om at blive landets mest økologiske kommune

En analyse af barriererne for økologien skal være med til at sætte turbo på omlægningen på Bornholm, hvor politikerne fastholder målet om, at en femtedel af landbruget skal være økologisk i 2025.

Kun godt seks pct. af Bornholms landbrugsjord bliver i dag dyrket af økologer. Det er ca. halvt så meget som landsgennemsnittet på 11,3 pct., men alligevel fastholder kommunalpolitikerne ambitionen om at nå op på 20 pct. økologi i 2025.

Det skal i løbet af fire år gøre Bornholm til den kommune i landet, hvor den største andel af landbrugsjorden bliver dyrket økologisk. Det fremgår af Tidende.dk, som skriver, at omlægningen kun er gået langsomt frem, siden tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) var med til at lancere ideen.

Men Bornholm skal holde fast i målet, vedtog et flertal i kommunalbestyrelsen torsdag aften, hvor kun Dansk Folkeparti stemte imod. Det kommer til at koste kommunen lige under en mio. kr. over de næste fire år, skriver det bornholmske medie. Pengene skal bruges til en analyse af de barrierer, som bremser rejsen mod øens økologimål.

Kommunen besluttede desuden at etablere en tættere dialog med øens landmænd og kommunens fødevaregrossist, da det bliver nødvendigt at alle led trækker i samme retning for at nå i mål og sikre afsætning af de mange økologiske varer.

Henrik Ipsen, som driver Svaneke Grønt, mener ikke, at det er urealistisk at nå målet, men som han siger:

"Det kommer ikke af sig selv. Der skal arbejdes for det, og den største udfordring bliver nok at finde afsætning for det foderkorn, vi ikke selv kan bruge her på øen, men hvis vi lægger mere jord ud med græs, tror jeg godt, at det kan lade sig gøre at nå målet,"

Henrik Ipsen er selv en af øens små producenter, som sælger økologisk frugt og grønt direkte fra gården, og han har ingen udfordringer med at afsætte de friske varer, men for at nå kommunens omlægningsmål, er det nødvendigt, at flere af øens store landbrug lægger om til økologi.

Bornholms Valsemøllen kan formentlig aftage en del brødkorn, men det bliver nødvendigt at finde afsætning for en del af den øgede produktion uden for øen, vurderer den bornholmske landmand, som lige nu bl.a. frister stamkunder og turister med friskhøstede jordbær, kartofler og rabarber.

Flere artikler fra samme sektion

Tænks pristjek viser, at økologiske varer er faldet i pris fra april til september

Discount-kæderne kan ikke matche Meny i nyt øko-pristjek, som viser at 12 ud af 15 varer er faldet i pris siden april.

06-10-2022 2 minutter Detailhandel

Om få år skal plantebaserede fødevarer bidrage med over 100 mio. kr. til Dava Foods omsætning

Via en fusion af selskaberne Møllerup Brands A/S og Karlsens A/S, har Dava Foods skabt selskabet Dava Foods Ingredients A/S, hvis hovedfokus bliver danske, økologiske og glutenfri fødevarer.

05-10-2022 3 minutter Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer,   Virksomheder

Økologicertificering: Gælder det også min detailvirksomhed?

I løbet af de kommende måneder bliver de første danske fødevarebutikker kontrolleret efter de nye EU-regler, som bl.a. stiller øgede krav ved salg af uindpakkede fødevarer.

02-10-2022 3 minutter Kontrol,   Emballage,   Detailhandel