Annonce
Annonce
Emilie Ulrik-Petersen bliver den første forpagter hos Bornholms Økojord A/S, som håber at flere unge landmænd har lyst til at leje et stykke jord og give sig i kast med produktion af økologiske grøntsager til øens befolkning og dens mange turister. Privat foto
Bornholms Økojord har købt sin første ejendom
Bornholms Økojord A/S benyttede påsken til at købe sin første landbrugsejendom og er nu gået på jagt efter de unge landmænd, som skal dyrke jorden.
Det tog kun godt to måneder fra Bornholms Økojord A/S var stiftet og til selskabet skrev under på den første slutseddel på en landbrugsejendom på knap 10 ha, som ligger fem km nordøst for Hasle. Ejendommen bliver efter planen omdrejningspunktet for foreningens arbejde med at udvikle en lokal produktion af økologiske grøntsager.
Pengene til købet blev fundet via en aktietegningsperiode, hvor den lokale bornholmske forening Økobornholm sidste år samlede 3,5 mio. kr. Selskabet Økojord Bornholm A/S blev stiftet den 20. januar 2021. Siden har bestyrelsen været på udkig efter den rigtige ejendom, og de besøgte adskillige adresser rundt om på klippeøen, før de faldt for landbruget Hammersly, Kirkebyen 36 ved Rutsker. Ejendommen stammer fra 1862 og har gamle, men velholdte bygninger og fire marker omkring byen med tilsammen 9,7 ha jord.
Målet er mere lokal økologi
-
Bornholms Økojord A/S skal arbejde for at udbrede økologisk fødevareproduktion på Bornholm i socialt og økologisk bæredygtige rammer.
-
Gennem opkøb af jord og gårde skal selskabet medvirke til, at flere unge jordbrugere kan komme i gang med økologisk landbrug, øge den økologiske produktion på Bornholm og udfolde liv og biodiversitet på landet.
-
Selskabet er stiftet af den lokale bornholmske forening Økobornholm f.m.b.a.
Med købet vurderer bestyrelsen, at foreningen har fundet en god balance mellem den rigtige jord, en anvendelig bygningsmasse – og ikke for meget af den – og en placering som kan give samspil med både lokalsamfund og turister. Købet betyder samtidig, at Bornholms Økojord A/S nu opfylder landbrugslovgivningens krav til at kunne købe mere jord uden bygninger.
”Det stiller os friere i forhold til fremtidige køb,” skriver selskabet i en pressemeddelelse om købet, hvoraf det også fremgår, at jagten nu er indledt på at finde forpagtere til jorden, som efter planen bliver opdelt i mindre lodder.
Én ting er at finde den rigtige ejendom. Lige så vigtigt er det at finde den eller de rigtige forpagtere, og her har Bornholms Økojord i første omgang kigget i egne rækker, idet bestyrelsesmedlem Emilie Ulrik-Petersen bliver forpagter af en mindre del af den nyerhvervede ejendom, men hun håber at få selskab af andre unge, som brænder for økologi og har lyst til at dyrke grøntsager og være med til at drive den gårdbutik, som efter planen skal oprettes på Hammersly.
Det er fantastisk at have fundet den rigtige ejendom så hurtigt efter stiftelsen, og jeg er ovenud tilfreds med, at Emilie tiltræder som forpagter – også selvom det selvfølgelig betyder, at hun træder ud af bestyrelsen.
— Mads Kissow, ØkoBornholm
"Jeg har tidligere dyrket økologiske grøntsager ved Gudhjem og var med til at etablere ØkoBornholm, men det var egentlig ikke meningen, at jeg selv skulle dyrke noget af jorden, men under processen med at finde forpagtere blev jeg lun på ideen," siger Emilie Ulrik-Petersen.
Hun forklarer, at det er tanken, at den nyerhvervede ejendom skal udvikle sig til basen for foreningens fremtidige jordopkøb, og hun håber, at det bliver muligt at etablere fælles pakkeri og distribution, som vil lette arbejdet for de fremtidige forpagtere.
"Der bliver taget mange nye initiativer her på øen, og vi skal udnytte det momentum og den interesse, der er for lokale varer, og nu har vi fået noget konkret at bygge videre på," siger Emilie Ulrik-Petersen, som blev uddannet på Kalø Økologisk Landbrugsskole i 2014.
Siden har hun bl.a. arbejdet et par år som driftsleder på besøgslandbruget Toftegården i Albertslund, og Mads Kissow, der både står i spidsen for bestyrelserne i Bornholms Økojord A/S og Foreningen ØkoBornholm f.m.b.a. glæder sig over at have den første forpagter på plads:
”Det er fantastisk at have fundet den rigtige ejendom så hurtigt efter stiftelsen, og jeg er ovenud tilfreds med, at Emilie tiltræder som forpagter – også selvom det selvfølgelig betyder, at hun træder ud af bestyrelsen,” siger Mads Kissow.
Jorden trænger til noget kærlighed
Han pointerer, at det er vigtigt for Bornholms Økojord A/S og ØkoBornholm, at den nye ejendom kommer til at bidrage til mere økologi på Bornholm. Derfor arbejder foreningen for at skabe nye afsætningsmuligheder for økologiske grøntsager via samarbejder mellem nye og eksisterende avlere.
Både bestyrelsen og Emilie ønsker en eller to medforpagtere, så der bliver masser af liv på gården, og de opfordrer interesserede landmænd eller folk med lignende erfaringer til at kontakte foreningen.
De nuværende ejere flytter ud d. 1. maj. Derefter begynder arbejdet med at indrette gårdbutik og plante læhegn på ejendommen, hvor jorden ifølge Emilie Ulrik-Petersen 'trænger til noget kærlighed'.
Derfor bliver markerne i år tilsået med en frøblanding, der kan give liv i jorden og gøre den klar til grøntsager i 2022-sæsonen.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.