Annonce

Annonce

Børnehavebørn spiser frugt

Politianmeldelse får børnehave i København til at udskifte Det Økologiske Spisemærke i guld med et sølvmærke, men det er stadig ambitionen at nå op på 90 pct. økologi. Foto: Colourbox

Københavnsk børnehave dropper guldspisemærke efter politianmeldelse

Selv om børnehaven Kometen skiltede med Det Økologiske Spisemærke i guld, lå økologiprocenten ved tre kontrolbesøg på stribe under kravet på 90 procent, og det udløser en bøde og to opfølgende gebyrbelagte kontrolbesøg.

Det vegetariske køkken i børnehaven Kometen, som ligger i Københavns nordvest kvarter, har gennem flere år haft Det Økologiske Spisemærke i guld. Det er en garant for at den mad, som institutionens 65 børn får serveret, har en økologiandel på 90-100 pct.

Men da det i perioder har knebet med at finde alle de plantebaserede råvarer i økologiske udgaver eller til priser, som børnehaven havde råd til, har økologiprocenten i flere måneder ligget under 90 pct., og da institutionskøkkenet samtidig undlod at lave det obligatoriske økologiregnskab, venter der nu køkkenet en bøde og nye kontrolbesøg.

Da det efter tre kontrolbesøg i første halvår af 2022 stod klart, at køkkenet hos Kometen ikke levede op til kravene bag Det Økologiske Spisemærke i guld, valgte Kometen at nedgradere til sølvmærket (60-90 pct. økologi).

Den manglende dokumentation blev opdaget ved et kontrolbesøg i januar, hvor Kometen hverken kunne fremvise økologiregnskab for 3. eller 4. kvartal 2021. To opfølgende kontroller i henholdsvis marts og maj viste, at der stadig ikke var styr på dokumentationen. Under den seneste kontrol ringede institutionen til grossisten Hørkram, som ifølge kontrolrapport fra 3. maj kunne oplyse, at økologiprocenten i årets fire første måneder svingede fra 83,4 pct. til 88,6 pct., hvilket i gennemsnit er ca. fem pct. lavere end mindstekravet for at benytte guldmærket.

Myndighederne valgte på den baggrund at politianmelde børnehaven. Dermed kan institutionen formentlig se frem til en bøde i størrelsesordenen 10.000 kr. og skal samtidig betale for yderligere to opfølgende gebyrlagte kontrolbesøg.

Det kunne lyde som om, institutionen har lavet noget meget kriminelt, men når der bliver tale om en politianmeldelse, skyldes det, at der endnu ikke findes en domspraksis for bødestørrelsen i denne type overtrædelser.

— Robert Langberg Lind, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen

Sagen efterlader ridser i lakken på Københavns Kommunes højt profilerede økologi-vision, som sigter mod at alle hovedstadens ca. 1.000 kommunale køkkener i 2025 skal leve op til kravene bag guldmærket.

Radikale Venstres Emil Sloth Andersen, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune har aldrig før hørt om en sag af denne karakter.

”Det er en øjenåbner, og jeg tager det ekstra alvorligt, når der er tale om en politianmeldelse,« siger han til BT, som var det første medie, der omtalte politianmeldelsen.

Specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Robert Langberg Lind erkender, at det kan lyde voldsomt, at børnehaven er blevet politianmeldt, men han forklarer, at politianmeldelsen i sig selv ikke er udtryk for, hvor graverende overtrædelserne er.

”Det kunne lyde som om, institutionen har lavet noget meget kriminelt, men når der bliver tale om en politianmeldelse, skyldes det, at der endnu ikke findes en domspraksis for bødestørrelsen i denne type overtrædelser,” siger specialkonsulenten, som vurderer, at det formentlig ender med en bøde i den laveste ende af bødeskalaen, som normalt spænder fra 10.000-40.000 kr. 

Han har kendskab til et par andre sager med køkkener, som har overtrådt reglerne. De er først på vej gennem systemet, men han har ikke indtryk af, at der er tale om et udbredt problem, og han husker ikke helt identiske fortilfælde som Kometen.

”Men da det er tre gange i træk, at institutionen ikke har overholdt reglerne, synes jeg, at den har fået lang snor,” siger Robert Lind.

Hvis ikke fødevaremyndighederne undlod at gribe ned i skuffen med mere alvorlige sanktioner, når et køkken ikke har rettet op på forholdene efter tre kontrolbesøg, risikerede det efter hans vurdering at underminere troværdigheden bag spisemærkerne.

Han har mødt synspunktet, at man burde skelne mellem, om overtrædelserne sker for egen vindings skyld i en privat virksomhed, eller om der, som her, er tale om et lille institutionskøkken, men som han siger:

”Juraen skelner ikke mellem offentlige institutioner og private restauranter og hoteller.”  

Udfordring at finde råvarerne 

Børnehaven Kometen er en del af Børnehuset Universet, som har plads til 175 børn. 65 af dem går i børnehaven Kometen, og her er personalet meget kede af politianmeldelsen, men de har også en forklaring på, hvorfor det har knebet med at nå op på de 90 pct. økologi.

”Maden i vores køkken er frisk, vegetarisk og produceret fra bunden i hvert eneste måltid, og netop vegetarisk mad kan være en udfordring i forhold til at nå op på 90 pct. økologi. Børnene elsker de plantebaserede produkter, men indimellem kan det være svært at opdrive fx vegetariske ”kødboller” eller nuggets i økologiske versioner. Det gælder også nogle typer frugt som fx økologiske pærer. Her har vi valgt at købe enkelte ikke-økologiske varer, da det enten var for svært eller for dyrt at skaffe dem økologisk,” siger Christel Agerbek, dagtilbudsleder i Børnehuset Universet i et skriftligt svar til Økologisk Nu, som fortsætter:

”Efter vores seneste kontrolbesøg har vi valgt at ændre vores guldmærke til sølvmærke, som tillader en lidt lavere øko-procent, så vi kan overholde reglerne. Vi vil dog fortsat bestræbe os på at ramme de 90 pct. økologi.”

Glemte mellemglad smiley

Daginstitutionen har desuden fået en sanktion for ikke at ophænge kontrolrapporten fra januar med en mellemglad smiley ved indgangen til køkkenet, selvom det er et lovkrav.

I stedet hang der en gammel kontrolrapport med en glad smiley, og også det forhold udløste en ekstra indskærpelse og to opfølgende gebyrbelagte kontroller.

»Vi er rigtig kede af den dårlige kontrolrapport, for det var en ren forglemmelse, at vores seneste rapport ikke var hængt op, og vi gør faktisk rigtig meget ud af maden her i Kometen, hvor vi i mange år har haft guldmærket,« siger Christel Agerbek.

Kommunen tilbyder rådgivning

Astrid Dahl, der er specialkonsulent i mad-teamet i Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser i den forbindelse, at forvaltningerne løbende er klar med vejledning til personalet i Københavns Kommunes køkkener, så de kan opnå den højest mulige økologiprocent på en måde, der også er økonomisk bæredygtig for institutionens budget.

”Når der bliver ansat nyt køkkenpersonale, eller når vi bliver opmærksomme på, at en institution har svært ved at opnå økologi-målet, er vi klar med rådgivning om, hvordan de bedst kan komme over 90% økologi, men vi har forståelse for, at ikke alle er der helt endnu,” siger Astrid Dahl.

Kometen har nu tre år til at få styr på de sidste procenter, hvis institutionskøkkenet skal leve op til kommunens krav i 2025.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel