Annonce
Annonce
Bid ikke i klementinens skræl, hvis den er konventionel
Man bør undlade at bide i skrællen på en konventionel klementin, og samtidig bør man vaske hænder, når man har skrællet den, hvis man vil undgå pesticidrester, lyder anbefalingen fra en specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen.

Hvis man vil undgå pesticidrester, bør man vælge de økologiske citrusfrugter, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen. Foto: Marendine Krainert Ladegaard
Klementiner er særligt populære i juletiden, men køber man de konventionelle, skal man være opmærksom på, at der sandsynligvis gemmer sig pesticider i skrællen på dem.
Derfor fraråder Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, at man bider i skrællen, da man kan blive eksponeret for pesticider ad den vej.
"Bid ikke i skrællen for at få den til at åbne sig. Når du gør det, får du faktisk pesticid ind i munden, og det er ikke farligt, men hvis du gerne vil holde dit pesticidindtag nede, bør du lade være med det," siger Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, ifølge nyhedsbureauet Ritzau.
Hun råder også til, at man vasker hænder, så snart man har skrællet klementinen.
Grænseværdierne for pesticidrester er dog fastsat, så de også er dækkende for børn, forklarer hun og påpeger derfor, at der ikke burde være nogen risiko ved eksponeringen.
"Men mange forældre vil gerne have, at deres børn slet ikke indtager pesticider. Og ønsker man det, anbefaler vi, at man holder sig til de økologiske klementiner," siger Annette Grossmann.
Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen også, at hvis man skal bruge skrællen fra en citrusfrugt, bør den være økologisk.
I den seneste udgave af myndighedernes pesticidkontrol, havde man udtaget 30 prøver af konventionelle klementiner/mandariner og fandt pesticidrester på samtlige. I alt var der 110 fund af pesticidrester, hvilket betyder, at hver klementin i gennemsnit havde knap fire forskellige pesticider på sig.
Man havde også taget prøver af fire økologiske og fandt ingen rester på nogen af dem.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.