Annonce

Annonce

Et barn er ved at skrælle en appelsin

Hvis man vil undgå pesticidrester, bør man vælge de økologiske citrusfrugter, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen. Foto: Marendine Krainert Ladegaard

Bid ikke i klementinens skræl, hvis den er konventionel

Man bør undlade at bide i skrællen på en konventionel klementin, og samtidig bør man vaske hænder, når man har skrællet den, hvis man vil undgå pesticidrester, lyder anbefalingen fra en specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen.

Klementiner er særligt populære i juletiden, men køber man de konventionelle, skal man være opmærksom på, at der sandsynligvis gemmer sig pesticider i skrællen på dem.

Derfor fraråder Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, at man bider i skrællen, da man kan blive eksponeret for pesticider ad den vej.

"Bid ikke i skrællen for at få den til at åbne sig. Når du gør det, får du faktisk pesticid ind i munden, og det er ikke farligt, men hvis du gerne vil holde dit pesticidindtag nede, bør du lade være med det," siger Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Hun råder også til, at man vasker hænder, så snart man har skrællet klementinen.

Grænseværdierne for pesticidrester er dog fastsat, så de også er dækkende for børn, forklarer hun og påpeger derfor, at der ikke burde være nogen risiko ved eksponeringen.

"Men mange forældre vil gerne have, at deres børn slet ikke indtager pesticider. Og ønsker man det, anbefaler vi, at man holder sig til de økologiske klementiner," siger Annette Grossmann.

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen også, at hvis man skal bruge skrællen fra en citrusfrugt, bør den være økologisk.

I den seneste udgave af myndighedernes pesticidkontrol, havde man udtaget 30 prøver af konventionelle klementiner/mandariner og fandt pesticidrester på samtlige. I alt var der 110 fund af pesticidrester, hvilket betyder, at hver klementin i gennemsnit havde knap fire forskellige pesticider på sig.

Man havde også taget prøver af fire økologiske og fandt ingen rester på nogen af dem.

Flere artikler fra samme sektion

Dansk krydderifabrik henter hovedparten af omsætningen i udlandet

Den sjællandske krydderifabrik Mill & Mortar sætter smag på maden i de private husholdninger i mere end en snes lande. Næste destination i messekalenderen hedder Nürnberg og BioFach-messen 2025.

14-11-2024 8 minutter Eksport

Den økologiske eksport vokser

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af økologiske fødevarer vokser for tredje år i træk. Med et plus på fire pct. eksporterede Danmark i 2023 økologi for 3,5 mia. kr.

14-11-2024 3 minutter Eksport

Meny samler små producenter i fælles netværk

Dagrofa-kæden har samlet ni leverandører og fire af kædens såkaldte madarbejdere i et Madskattelaug, som skal styrke innovationen og generere ideer til nye produkter.

13-11-2024 3 minutter Detailhandel