Annonce
Annonce
Da man ikke lige kan sætte en prop i en ko, har både Them Mejeri og Naturmælk været nødt til at skære i afregningen til landmanden for at få balance i økonomien under coronakrisen. Foto: Rasmus Bluhme
Både Them Mejeri og Naturmælk har skåret i afregningen til landmanden
Som følge af coronakrisen får Thems andelshavere 15 øre mindre pr. kg mælk, mens Naturmælks andelshavere efter påske fik barberet 20 ører af afregningen.
Coronakrisen rammer mejerierne meget forskelligt, men indtil videre fastholder både Thise og Arla afregningen til de økologiske landmænd, mens de økologer, som leverer til Them Mejeri og Naturmælk, i øjeblikket får henholdsvis 15 øre og 20 øre mindre pr. kg. mælk end før coronakrisen.
Det ændrer ikke ved, at det er en festdag, når Mads Helms på søndag sender sine 800 økologiske køer på græs i forbindelse med Økodag. Køerne er formentlig ligeglade med, at det sker uden tilskuere for at mindske risikoen for at sprede corona-smitte. Men for Mads Helms og de øvrige fem økologiske leverandører til Them Mejeri har coronakrisen fået mere kontante konsekvenser, idet det midtjyske mejeri har nedjusteret afregningsprisen med 15 øre pr. kg mælk.
"Det er ikke sjovt, for det koster det samme at lave mælken, men jeg mener stadig, at økonomien hænger sammen," siger Mads Helms, som er en af landets største producenter af økologisk mælk.
Økologen Gert Glob Lassen, der er formand for Them Mejeri, ærgrer sig over nedjusteringen, og at det samtidig har været nødvendigt at fyre og hjemsende flere ansatte på mejeriet, som ellers lå foran budget, da coronaen kom til landet.
"Det er lidt voldsomt, når en hel kundegruppe bliver skåret væk i et hug, og salget kommer ikke bare tilbage dagen efter," siger formanden om nedlukningen af mange af de spisesteder og storkøkkener, som aftog ost fra Them.
"Det kan måske hurtigt være 20 pct. af omsætningen, men mejeriet følger udviklingen tæt, og nu skal markedet lige sætte sig. Det er det måske så småt ved at gøre, men det er stadig vanskeligt at forudse, hvilke langsigtede konsekvenser coronakrisen får for kundernes indkøbsmønstre," siger Gert Glob Lassen.
Han håber dog, at det snart er muligt at trække nogle af de hjemsendte medarbejdere ind på mejeriet, men i den nuværende situation er han meget varsom med at spå om fremtiden.
"Regningen for coronakrisen kommer lidt forskudt på bagkant, og jeg tror, at markedet vil blive præget af en vis forsigtighed, og når man sælger højværdiprodukter, kan det godt være bekymrende," siger Gert Glob Lassen.
Naturmælk har også været nødt til at skære i afregningen, da over en tredjedel af mejeriets kunder kommer fra foodservicebranchen, som er hårdt ramt af den aktuelle nedlukning af landet, og selv om Folketingets partier er blevet enige om en aftale, som sikrer en gradvis genåbning af Danmark, er der ikke umiddelbar udsigt til, at restauranter og caféer bliver genåbnet.
"Det går ud over mange af vores specialprodukter til cateringmarkedet," siger Jens Krogh, som er formand for Naturmælk.
For at komme helskindet gennem coronakrisen har mejeriet derfor været nødt til at fyre flere medarbejdere i produktionen, og de ansatte har fået besked på at afvikle mest mulig ferie og afspadsering.
I den forbindelse glæder det Jens Krogh, at man på mejeriets ledelsesgang udviser solidaritet med de øvrige ansatte ved at gå 10 pct. ned i løn i foreløbig april måned.
"Samtidig har vores gode detailkunder heldigvis markant øget efterspørgslen, så al mælk bliver afsat, og det er ikke nødvendigt at bygge på lager, men vi har suspenderet vores indkøb af mælk udenfor mejeriet," siger Jens Krogh.
Han erkender, at coronakrisen har sat indtjeningen under
pres, men han mener, at mejeriet har udvist rettidig omhu med de nuværende
initiativer.
Vi opererer med så små marginaler, at selv en nedgang på 10-20 pct. har store konsekvenser, og jeg forventer, at vi skal helt hen til årsskiftet, før markedet er normaliseret.
— Jens Krogh, formand for Naturmælk
Derimod efterlyser både han og mejeriets direktør, Leif Friis Jørgensen, offentlige hjælpepakker, som er målrettet mejeribranchen, hvor man ikke bare kan sætte en prop i produktionen af mælk.
"Hvis vi skulle overholde kravet om at miste 40 pct. af omsætningen, ville mejeriet jo gå ned. Vi har en aftagerpligt på mælken. Vores landmænd kan jo ikke bare sætte prop i køerne, så vi kan tvinge mejeriets omsætning ned. Vi er overset i den her sammenhæng", sagde Leif Friis Jørgensen tidligere på ugen til LandbrugsAvisen.
Jens Krogh håber at Mejeriforeningen og landbrugets organisationer kan være med til at finde en løsning, som kan være med til at holde en hånd under mejeriproduktionen.
"Vi opererer med så små marginaler, at selv en nedgang på 10-20 pct. har store konsekvenser, og jeg forventer, at vi skal helt hen til årsskiftet, før markedet er normaliseret," siger Jens Krogh.
Landets største mejeriselskab, Arla Foods, har hidtil formået at fastholde afregningen. Men da Arla orienterede andelshaverne om aprilafregningen, pointerede selskabet, at beslutningen om at fastholde afregningen ikke var udtryk for, at mejerimarkedet er sluppet fri af den seneste økonomiske uro som følge af den globale CoVID-19-pandemi.
Arla følger derfor markedsudviklingen nøje og oplyser, at man løbende handler for at begrænse de negative konsekvenser for forretningen.
"De tiltag, der er kommet fra regeringer rundt omkring i verden i et forsøg på at begrænse spredningen af sygdommen, har medført en betydelig usikkerhed på mejerimarkederne og deraf følgende prisfald i alle kategorier," skrev Arla.
Ifølge Carina Østergaard fra Arlas presseafdeling er det for tidligt at forudse, hvordan både det nationale og det globale marked vil udvikle sig, men hun forventer, at andelshaverne på torsdag i næste uge bliver orienteret om, hvorvidt de også i maj måned kan opretholde en uændret afregning.
Også Thise Mejeri har hidtil formået at opretholde afregningen.
"Vi holdt bestyrelsesmøde i går, og vi er ikke ramt på afregningen," siger den økologiske mælkeproducent Vagn Post, som er medlem af mejeriets bestyrelse.
Han oplyser, at der heller ikke er aktuelle planer om
at nedjustere afregningen for mælken fra hans 160 køer, som på søndag kan
følges live på Facebook, da der bliver transmitteret direkte fra hans gård Skovlyst ved Vorbasse, når køerne søndag kommer på græs i forbindelse med Økodag.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.