Annonce

Annonce

Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter

Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.

16. april 2025
Læsetid: 4 minutter

Pia Hjort fra Naturbruget Tranum er en af de pionerer, som dyrker flest af de gamle glemte sorter. Her har hun høstet det delikate sommerhvidkål københavns torve, som bistroen hos Bankdata er ambassadør for. Kålen blev indført til Danmark af nederlandske bønder i begyndelsen af 1500-tallet, og med sine sprøde robuste og saftige blade egner den sig bl.a. godt til salater. Foto: Origenalen

Salget af næsten glemte hjemmehørende korn- og grøntsagssorter vokser hos Dansk Cater, som er med i et projekt, der skal skabe større biodiversitet på tallerkenen i landets professionelle køkkener.

Ambassadørerne

For at udbrede kendskabet til de bevaringsværdige sorter har Foreningen for Origenaler etableret et ambassadørkorps af køkkener, som bruger de gamle sorter og formidler deres erfaringer videre til resten af foodservicebranchen:

  • Bankdatas Bistro
  • Sovina Brands
  • Kokkenes Køkken
  • Sinatur Hotel Storebælt
  • Gastro Kantiner
  • Den Gamle By i Aarhus
  • Regionhospitalet Randers

Projektet bag ambassadørkorpset er finansieret af Plantefonden

Det er der brug for, mener både ambassadørkøkkener og Foreningen for Origenaler, som står bag projektet. Gennem de seneste mange årtier har danske landbrugere i alt for høj grad satset på de korn- og grøntsagssorter, der giver de højeste udbytter. Det er sket på bekostning af diversiteten, mens mange hjemmehørende sorter er endt i glemmebogen.

Det er en helt forkert udvikling, i en tid hvor de grønne råvarer skal fylde mere på tallerkenen på bekostning af de klimatunge animalske proteiner. Det mener de ca. 40 medlemmer af Foreningen for Origenaler. Via et samarbejde, som omfatter hele værdikæden – fra genbanker, frøfirmaer og økologiske avlere til de professionelle køkkener – arbejder foreningen på at vende udviklingen.

"Vi laver et markedsdrevet bevaringsarbejde, som skal få flere af de gamle hjemmehørende sorter tilbage på tallerkenen," siger Randi Friis Hansen, projektleder for Origenal-konceptet, som arbejder ud fra mottoet: ’Origenal – æd den og red den!’

Dermed sigter foreningen til, at jo flere der køber og spiser de gamle sorter, des flere får Originalen råd til at redde. Varemærket Origenal er ejet af den private organisation Biosfæren, som arbejder for at indrette et dansk bevaringscenter for biodiversitet i det gamle jernstøberi i Randers.

»Der er tale om et stykke bevaringsarbejde med kniv og gaffel, som er vokset ud af Randers Regnskov,« siger Randi Friis Hansen, der håber, at bevaringen af de gamle sorter kan bidrage til at bremse den globale biodiversitetskrise.

Kornforsker viser vej

På kornområdet har kornforsker Anders Borgen via Agrologica og Landsorten været frontløber for opformeringen af gamle bevaringsværdige kornsorter fra genbanken Nordgen. Det sker i tæt samarbejde med Aurion, der både leverer mel og kerner til Origenal-konceptet.

"Det næste skridt bliver at få bygget noget lignende op omkring grøntsagerne, så vi kan begynde at hente frø fra genbankerne og opformere dem," siger Randi Friis Hansen, der i øjeblikket har tilknyttet en håndfuld grøntsagsavlere.

Det er Skovsgaard Gods, Søris, Naturbruget Tranum og Taarninggaard, som i dag dyrker gamle sorter via tilgængeligt frømateriale.

Ambassadørkorps viser vej

For at sætte ekstra skub i salget lavede Foreningen for Origenaler i 2024 aftaler med syv ambassadørkøkkener, som har forpligtet sig til at arbejde med de gamle sorter og formidle deres erfaringer videre til resten af foodservicebranchen. Det har været med til at løfte salget.

Dansk Cater har ca. 20-25 Origenal-produkter i sortimentet, oplyser Benjamin Larsen, markedschef i Cater Grønt, i marts-nummeret af Dansk Caters halvårlige magasin Brus.

Rødbeder og linser fra Orgenals sortiment bliver bl.a. brugt i salater i kantinen hos Bankdata i Silkeborg, som er en af Origenal-ambassadørerne
Rødbeder og linser fra Orgenals sortiment bliver bl.a. brugt i salater i kantinen hos Bankdata i Silkeborg, som er en af Origenal-ambassadørerne. Foto: Jakob Brandt

Origenal-varerne fylder endnu ikke meget i Dansk Caters sortiment, men når først kunderne smager dem, kommer de tilbage, og salget vokser, forklarer han.

"Det er fedt for os at kunne tilbyde den diversitet og have nogle produkter, der både smager godt og har en rigtig god historie. Men det kræver også ekstra kommunikation at forklare, hvorfor de her produkter potentielt kan være lidt dyrere," siger Benjamin Larsen.

Den 8. april mødtes ambassadørkøkkenerne i Den Gamle By i Aarhus, hvor de fik tildelt nye ambassadør-sorter, som de skal teste i det næste år.

Flere artikler fra samme sektion

De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine

Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.

16-04-2025 6 minutter Mere grønt,   Grøntsager,   Det Økologiske Spisemærke

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events

Kogebogsforfatter giver tip til at skære ned på kødet, når du laver frikadeller

Mere plantebaseret betyder ikke nødvendigvis et endegyldigt farvel til frikadellen. Ditte Ingemann giver her sit bud på en lidt grønnere frikadelleopskrift og opfordrer os til at tænke mere på kvalitet end kvantitet, når vi handler.

14-04-2025 7 minutter Mere grønt