Annonce

Annonce

Portræt af Poul Pedersen, direktør på Thise Mejeri

Poul Pedersen glæder sig over den store opbakning bag Thises planer om at udfase soja. Foto: Jakob Brandt

147 forbrugere lånte Thise Mejeri en million kr. i løbet af 35 minutter

Med et nyt crowdfundinglån, som i den grad må betegnes som et kviklån, er Thise Mejeri kommet et skridt nærmere ambitionene om at udfase soja fra køernes foder.

Står man og mangler penge til den grønne omstilling, kan det gå rigtigt hurtigt, hvis man spørger forbrugerne om hjælp. Den lektie har de lært på Thise Mejeri, som tidligere på måneden kun behøvede godt en halv time til at rejse 1 mio. kr. fra danske forbrugere via Coop Crowdfunding, hvor forbrugerne alene i det seneste år har investeret 3,4 mio. kr. i grønne tiltag hos danske virksomheder.

Thises "kviklån" skal bruges til en ny og bæredygtig foderstrategi, der skal udfase brug af importeret soja, og det er det hurtigst tegnede lån til dato, oplyser Nicolai Jæpelt fra Coop Crowdfunding i en pressemeddelelse, som har været væsentlig længere undervejs end Thises lån, som allerede kom i hus 12. april.

"Den store opbakning fra forbrugerne er det nyeste eksempel på danskernes interesse for at investere i grønne virksomheder," fortæller Nicolai Jæpelt.

Salling Mejeriet har tidligere haft gode erfaringer med at benytte crowdfunding til at rejse endnu større lånebeløb, og ifølge mejeriets adm. direktør, Poul Pedersen, har Thise helt bevidst valgt at finansiere det nye projekt via crowdfunding.

”Det er vigtigt for os at involvere forbrugerne, og dette crowdfunding lån bekræfter os i, at der i den grad er opbakning til den nye og bæredygtige foderstrategi,” siger Poul Pedersen.

Direktøren glæder sig over, at 147 forbrugere med deres lån siger nej tak til brug af sojafoder i landbruget og støtter Thises planer om en ny, alternativ foderstrategi, og han oplyser, at processen med udfasning af soja så småt er løbet i gang ude hos andelshaverne:

"Vores mål er, at vi senest i 2023 helt satser på at droppe soja som fodermiddel. Og det ligger os meget på sinde, da importeret soja i dag faktisk svarer til en tredjedel af dansk landbrugs totale klimabelastning.”

Det er især mejeriets 72 andelshavere, der har skubbet på i forhold til den nye foderstrategi. En af dem er økologisk landmand Søren Just. Hjemme på Skordalsris ved Vildbjerg vest for Herning har han i år sået flere ærter og hestebønner på sine marker, så han til efteråret udelukkende kan fodre sine knap 200 køer med danske afgrøder.

”Vi er rigtigt glade for at være nået hertil, hvor vi begynder at udfase soja i vores foderstrategi. Det er klart, at det rent praktisk er en stor omvæltning for os landmænd, men for os skal produktion og bæredygtighed gå hånd i hånd for at det giver mening, og så er det jo ret fedt, at vi selv kan dyrke, raps, ærter og hestebønner til vores køer,” fortæller Søren Just.

Thise-lånet blev lanceret d. 12. april 2021 kl. 10, og selv om den enkelte forbruger maksimalt måtte investere 10.000 kr. i lånet, var det fuldtegnet kl. 10.35.

Lånet har en løbetid på 18 måneder med en rentesats på 1,9 %.

Flere artikler fra samme sektion

Stort dyk i Frilands omsætning

Omsætningen hos Friland er i første halvdel af regnskabsåret faldet med 71 mio. kr. Det svarer til et fald på 13 pct.

25-05-2023 5 minutter Kødproduktion

Spar Borup vinder kædens interne konkurrence i økologi

Spar-kæden har brugt fire uger på at kåre den butik, som har været bedst til at løfte det økologiske salg.

25-05-2023 3 minutter Detailhandel

Det økologiske detailsalg fortsætter med at falde i årets første kvartal

Tilbagegangen for det økologiske salg får dagligvarekæderne til at skære i sortimentet af økologiske varer, og det vækker bekymring hos Økologisk Landsforening.

24-05-2023 6 minutter Detailhandel