Annonce

Annonce

Politisk klumme af Sybille Kyed

Politisk klumme Sybille Kyed. Foto: ØL

Vi behøver ikke blive veganere, men husdyrproduktionen er ude af balance

KLUMME: ØL's budskab om mindre kød handler ikke om, at vi skal blive veganere, men om at genfinde en balance i husdyrproduktionen.

Af: Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

Mærkesager, det er noget foreningen har! At udbrede økologien og vise vejen til et nyt landbrugssystem, det er en helt overordnet mærkesag for foreningen.

Der er kræfter, der gik sammen om at stifte Økologisk Landsforening, fordi der er behov for at vise en ny vej for vores landbrug og fødevaresystem, og fordi økologi er en del af løsningen på et mere bæredygtigt samfund. 

Det ved vi økologer, de landmænd, virksomheder, køkkener og de personer, der er direkte medlemmer hos os, men det er endnu ikke folkeviden. Det skal det blive.

Vi er derfor i starten af året gået i gang med at kommunikere økologiens mærkesager mere tydeligt og direkte ud til den brede befolkning. Vi har lagt ud med vores budskab om mere grønt, mindre kød – økologisk naturligvis.

Husdyrprodukterne indtager snarere pladsen som basiskosten. Det er her, det går galt, når vi skal sikre et bæredygtigt samfund med mad til en meget stor verdensbefolkning.

Vi har erfaret, at udsagnet af nogen er blevet opfattet mod hensigten. Vi behøver ikke blive veganere, det er ikke det budskab, vi kommunikerer. Der er plads til kødet, osten og ægget på tallerkenen, og dyrene har sin berettigelse i økosystemet og i landbruget. Der er altså ikke noget galt med husdyrene. De er en positiv del af det danske landbrug, og vi skal fortsat have en husdyrproduktion. Det er det samlede danske husdyrhold, der er kommet ud af balance og den samlede mængde husdyrprodukter på tallerkenen. 

Husdyrprodukterne er det eksklusive i køkkenet, men sådan optræder det ikke længere i vores del af verden. Husdyrprodukterne indtager snarere pladsen som basiskosten. Det er her, det går galt, når vi skal sikre et bæredygtigt samfund med mad til en meget stor verdensbefolkning. 

Det skal der gøres noget ved, og det er det, vi har adresseret med vores budskab om mere grønt, mindre kød – økologisk naturligvis. Vores husdyrproducenter skal se sig selv som leverandører af et højværdiprodukt, der skal værdsættes som et højværdiprodukt.

Vi er tvunget ud i at arbejde for en større omstilling af vores landbrug og tallerkenen, hvis vi skal skabe et bæredygtigt landbrug.

Men så skal landbruget også indrettes med det som udgangspunkt, og her taler vi om, at tage fat på et redesign af dansk landbrug.

Hvorfor redesign og ikke bare klimaoptimere, det vi har?

Det er ikke nok at klimaoptimere på det, vi har. Dermed løser vi ikke de mange andre udfordringer, vi også står overfor. Natur, biodiversitet, rent drikkevand, rene fødevarer, minimalt brug af antibiotika osv.

Vi er tvunget ud i at arbejde for en større omstilling af vores landbrug og tallerkenen, hvis vi skal skabe et bæredygtigt landbrug.

Økologien er formet med det mål at vise en ny vej for landbruget. Det er noget af en mundfuld, Det er de store politiske tandhjul, der skal skrues på her. 

Vi har været i gang længe, og det er det, der kendetegner foreningens politiske kampe – det tager ofte mange år at skabe resultater, men vi er fulde af energi og er klar hver gang, der viser sig en mulighed. 

Lige nu er det den danske enighed om at reducere det danske klimaaftryk med 70 pct., der er vores chance til at fremme en politik, der understøtter en ny vej for landbruget, og lige om lidt går regeringens arbejde med en natur- og biodiversitetsplan for Danmark i gang.

På EU-niveau er der taget initiativ til at arbejde med den såkaldte 'farm to fork'-strategi, der skal implementere den europæiske grønne pagt. 

Her peger EU-kommissionen blandt andet på, at det er en udfordring at brødføde den voksende verdensbefolkning ud fra nuværende produktionsmønstre, at medlemslandenes skal anvende EU’s landbrugsstøtte til at indføre mere bæredygtige praksisser som økologisk landbrug, skovlandbrug og strengere dyrevelfærdsstandarder. 

Der er mere end nogensinde mulighed for at kommunikere vores mærkesager, og at økologi er en del af løsningen på et bæredygtigt fødevare- og landbrugssystem.

Medlemslandene skal bruge de såkaldte eco-schemes til at belønne landbrugere for bedre miljø- og klimaforanstaltninger herunder CO2-lagring i jorden, forbedret forvaltning af næringsstoffer med henblik på at forbedre vandkvaliteten og reducere emissionerne. Væsentlig reduktion af brug af pesticider, antibiotika, gødningsstoffer, og at der kommer mere økologi.

I Økologisk Landsforening har vi varmet godt op til at spille ind i de aktuelle politiske processer.

I september 2018 fremlagde vi vores udspil 'Klimaet kalder på handling' og året efter vores udspil til 'et landbrug i pagt med både klima og natur'.

Der er mere end nogensinde mulighed for at kommunikere vores mærkesager, og at økologi er en del af løsningen på et bæredygtigt fødevare- og landbrugssystem. 

Det er en spændende tid, vi står i.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed