Annonce

Annonce

Nærbillede af et pindsvin på en græsplæne

Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang af pindsvin på mere end 30 pct. i de seneste ti år, men der kan være stor variation i, hvor truet pindsvinet er fra land til land. Foto: Heidi Juhl Pedersen

Pindsvin har sprøjtegifte fra de danske haver i kroppen, og vi ved for lidt om konsekvenserne

Pindsvinet er i drastisk tilbagegang blandt andet pga. færre levesteder samt mere landbrug og bebyggelse. Samtidig råder forsker til undersøgelser af pesticiders påvirkning på pindsvin, da over 80 pct. har vist sig at have pesticider i leveren.

Pindsvinet bliver stadigt sjældnere i naturen, og det får nu IUCN, der står bag den internationale liste over truede dyrearter, til at lave en ny vurdering af pindsvinet: Fra at være klassificeret som 'livskraftig' bliver det nu vurderet til 'nær truet'. Næste trin på skalaen vil være 'sårbar', der betyder, at arten er i høj risiko for at uddø i naturen.

Pindsvinets tilbagegang skyldes særligt mangel på levesteder, fordi landbrug og boligkvarter overtager store dele af de områder, der før var natur. I dag lever pindsvinet derfor tæt på mennesker, men det er ikke optimalt for et vildt dyr, der blandt andet bliver kørt over i trafikken, skambides af hunde og kommer til skade i haveredskaber som robotplæneklippere.

”Det er utrolig trist, at pindsvinet går tilbage. Desværre er det ikke en overraskelse, for pindsvinet har trange kår, når det tvinges til at bo så tæt med os mennesker. Blandt andet viser vores forskning, at 9 ud af 10 danske pindsvin havde pesticider i leveren,” siger pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der sammen med sin forskerkollega Abigail Gazzard har leveret den rapport, som ligger til baggrund for den opdaterede bevaringsstatus.

Hun uddyber til tv2.dk, at pesticiderne både er gift til mus og rotter samt ukrudtsmidler fra haven.

Men om det er medvirkende til pindsvinets tilbagegang eller ej, er uvist.

I august udgav hun og en gruppe forskere et studie, der viste, at 84 pct. af 115 undersøgte pindsvin i Danmark havde mindst ét af 19 undersøgte pesticider i leveren, og 79 pct. havde mere end ét pesticid i sig. I et tilfælde havde et pindsvin ni pesticider i sin lever.

Forskerne mistænker, at eksponeringen af pesticider kan have sundhedskonsekvenser, men da der endnu ikke er fastsat grænseværdier for en skadelig effekt hos pindsvin, er det uklart, om niveauerne af de påviste stoffer udgør en sundhedsrisiko.

Der er behov for mere forskning

De nævner dog i studiet, at pindsvin er udsat for forskellige kemikalier, ofte i kombination, hvilket kan føre til de såkaldte cocktaileffekter, som kan forstærke en potentielt negativ effekt.

Derudover fremhæver de, at andre studier har fundet sammenhænge mellem høje niveauer af tungmetaller og leverproblemer i pindsvin, og forskerne anbefaler derfor, at man undersøger eventuelle toksiske effekter yderligere, og at fremtidige studier inkluderer biomarkører, som kan indikere leverdysfunktion og andre sundhedsparametre, for at klarlægge omfanget af mulige skader, og om pesticidbelastningen har en reel indflydelse på pindsvinenes sundhed og overlevelse​.

IUCN’s nye vurdering af det europæiske pindsvin gælder på tværs af alle de lande, hvor arten lever. Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang af pindsvin på mere end 30 pct. i de seneste ti år, men der kan være stor variation i, hvor truet pindsvinet er fra land til land. I Danmark ved vi ikke ret meget om vores pindsvinebestand, men det har i årevis været Sophie Lund Rasmussens stærke formodning, at det også er i tilbagegang herhjemme.

Vil man som haveejer give pindsvinene de bedst mulige betingelser, bør man derfor undgå at sprøjte med pesticider. Man bør også sørge for, at dyrene kan komme ind i haven og har et sted at bygge rede, skabe gode forhold for insekter, og så kan man sætte vand og kattemad ud til dem om aftenen.

Har man hund, er det også vigtig at sørge for, at hunden ikke bider pindsvinet - det var således et hundebid, der kostede Danmarks ældste pindsvin, 16-årige Thorvald, livet i sin tid.

"Så kan vi få lov til at beundre dem og dele have med dem. Og det synes jeg er helt fantastisk," siger Sophie Lund Rasmussen til dr.dk.

Sammen med WWF Verdensnaturfonden står hun også bag citizen science-projektet ’Danmarks Pindsvin’, der hvert år opfordrer danskerne til at tælle pindsvin i deres haver og nærområde. Projektet har til formål at tilvejebringe viden om pindsvinets udbredelse i hele landet, og titusindvis af danskere har årligt registreret pindsvin i forbindelse med den årlige tælling.

Siden 2023 har WWF Verdensnaturfonden stået en årlig optælling af pindsvin sammen med pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen. Der er talt mere end 25.000 pindsvin af titusindvis af danskere. 

Næste tælling af Danmarks pindsvin finder sted næste år 9. august.

Flere artikler fra samme sektion

ØL efter fund af forurenet byggeaffald på økologisk mark: Det har intet med økologi at gøre

I Den Sorte Svane-dokumentaren kom det frem, at forurenet byggeaffald var blevet dumpet på landbrugsmarker. TV 2 har nu fundet frem til en økologisk mark med forurenet byggeaffald. Økologisk Landsforening undrer sig over manglende handling fra myndighederne.

24-01-2025 5 minutter Miljø

Angst, Alzheimers-lignende symptomer og inflammation i hjernen: Nyt studie sår tvivl om glyphosats "sikre" grænse

Myndighederne har fastsat en grænse for, hvor meget glyphosat vi kan blive eksponeret for uden at tage skade. Nu har forskere imidlertid fundet skader på dyrs hjerner i doser, som man ellers hidtil har anset for uskadelige.

23-01-2025 6 minutter Pesticider,   Forskning

Minister afviser forslag, der skal sikre mere økologi i frokost på arbejdspladsen

Tre organisationer har sammen sendt skatteministeren to forslag, der kan bidrage til at øge økologiandelen i de danske kantiner og måltidskasser til medarbejdere. Ministeren afviser dog dem begge.