Nyt projekt skal gøre økologi mere økologisk
Selv i økologien bruges stoffer, som er fremmede for naturen. Et nyt projekt undersøger, hvad der sker, hvis man udfaser dem.

Der kan være en betydelig variation af, hvor økologisk et økologisk produkt egentlig er. For selvom man i økologien ikke benytter sig af syntetisk fremstillede stoffer eller systemiske midler, bruges der på nogle bedrifter stoffer, som er fremmede for naturen.
Derfor vil et nyt EU-projekt - OrganicPlus - undersøge, hvordan man kan gøre økologien endnu mere "ren" ved at afskaffe den økologiske brug af eksempelvis kobber, som godt nok er forbudt i Danmark, men som stadig bruges i nogle europæiske lande.
Projektet fokuserer på en lang liste over fremmede stoffer og forsøger at finde svar på, hvad der sker, hvis man forsøger at udfase dem; hvilke alternativer er der, og hvilken betydning har de?
"Der undersøger vi, om der er andre alternativer, som er mere skånsomme. I frugtplantager bruger man for eksempel ofte svovl, da det er effektivt til at behandle forskellige sygdomme som f.eks. skurv. Selvfølgelig er svovl ikke direkte et pesticid eller noget, men det er stadigvæk i princippet et fremmedstof i økologisk jordbrug," siger seniorforsker Claus Grøn Sørensen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet til universitetets hjemmeside.
Vil erstatte antibiotika med plantebaseret middel
I projektet vil forskerne ikke kun se på plantebeskyttelse, men også gødning, husdyrproduktion og alternativer til syntetiske vitaminer og antibiotika.
"Vores arbejdspakke handler om at finde ud af, hvad der sker, hvis man udfaser de her fremmedstoffer. Bliver produktionen eksempelvis mere besværlig? Mere arbejdstung? Mere omkostningsfuld? Eller bliver dyrene måske mere syge? Andre kigger så på, hvilke konsekvenser det har for hele bedriftens bæredygtighed," siger seniorforskeren.
Et konkret eksempel er en mejeribedrift i Italien, hvor landmanden ønsker at skifte antibiotika ud med noget plantebaseret.
"Der kigger vi så på reelle alternativer og modellerer os samtidig frem til, hvad det kan komme til at betyde for driften," uddyber Claus Grøn Sørensen, som mener, at den økologiske regulering herhjemme er strammere end i udlandet.