Annonce
Annonce
Nu udbetales krisestøtte til landmænd, men små landbrug får ingenting
Danske landmænd får nu udbetalt krisestøtte, men landbrug på under 54,35 ha falder under bagatelgrænsen. Familielandbruget mener, at det er principielt forkert, at de små landbrug udelades.

Krisestøtten lyder på 41,09 kr. pr. ha omdriftsareal, men der udbetales ikke støttebeløb på mindre end 2.233,50 kr. pr. støttemodtager. Foto: Colourbox
Landbrugsstyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at den fra uge 33 er begyndt at udbetale en ekstraordinær tilpasningsstøtte til de danske landmænd. Hvis man er berettiget til støtten, får man den udbetalt automatisk inden 30. september 2022.
Støtten kommer fra en pulje på ca. 77,4 mio. kr., som EU-Kommissionen har tildelt Danmark. Den skal gå til danske landbrugere og skal være med til at hindre handels- og markedsforstyrrelser i det indre marked efter Ruslands invasion af Ukraine. EU’s samlede krisepakke lyder på 3,5 mia. kr.
Det er imidlertid ikke alle landmænd, der får sat penge ind på kontoen. Udover at modtagerne skal opfylde fire kriterier, er der samtidig sat en minimumsgrænse for udbetaling. Det betyder, at støttebeløb på under 2.233,50 kr. ikke bliver udbetalt.
Da støtten er gjort op til 41,09 kr. pr. ha omdriftsareal, betyder det, at landmænd med under 54,35 ha ikke får del i krisestøtten.
Det har ført til hård kritik fra Landbrug & Fødevarers Familielandbrugssektion.
”Det er i forvejen svært at være en lille producent, og det her skubber til den debat. Det er simpelthen ikke i orden,” siger formand for Familielandbruget Lone Andersen til Landbrugsavisen.
Hun henviser til, at alle landmænd uanset størrelse er med til at finansiere krisereserven, og hun mener derfor, at det er principielt forkert, selv om der er tale om et beskedent beløb.
Ifølge Landbrugsstyrelsen svarer bagatelgrænsen til de gældende regler for direkte støtte.
Du får udbetalt tilpasningsstøtte, hvis du:
- i 2021 var omfattet af kravet om at udlægge miljøfokusområder under de grønne krav og helt eller delvist opfyldte forpligtelsen. Alle økologer opfylder automatisk krav om miljøfokusområder.
- senest 31. marts 2022 har indsendt et gødningsregnskab for planperioden 2020/2021.
- senest 23. maj 2022 har indsendt Fællesskema 2022.
- ikke er under konkursbehandling per 1. august 2022.
Kilde: Landbrugsstyrelsen.
Flere artikler fra samme sektion
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.
Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand
16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.