Annonce

Annonce

En landbrugsmark med mosaikker af naturtiltag

Danmarks Økologiske Jordbrugsfonds store fokus ligger i at skabe multifunktionel arealanvendelse. Jorden skal ikke kun dyrkes, men også beskytte drikkevandet og sikre masser af naturtiltag. Foto: Tibor Hartel

Kære Moderaterne: Den grønne jordbrugsfond eksisterer allerede

DEBAT: Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har i årevis arbejdet dedikeret på at støtte økologiske initiativer og fremme en mere bæredygtig tilgang til landbrug i Danmark.

Af Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

I lyset af de seneste politiske udmeldinger om at etablere en grøn jordbrugsfond som et middel til at fremme økologi og bæredygtig planteproduktion ønsker vi at minde om, at Danmarks Økologiske Jordbrugsfond allerede eksisterer som en væsentlig ressource.

Moderaternes nye landbrugsudspil, som fokuserer på at øge økologisk produktion, hvor brugen af pesticider og kunstgødning ikke forefindes, er et vigtigt skridt i retningen mod en mere bæredygtig fremtid for landbruget. Vi har i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond allerede bevist en leve- og bæredygtig model, hvor både økonomi, miljø og klima er en del af pakken, men også et bud på generationsskifte i landbruget.

Vores store fokus ligger i at skabe multifunktionel arealanvendelse. Som eksempel kan vores seneste projekt nævnes, hvor vi har opkøbt 12 hektar jord på Orø; en del af jorden er et BNBO-område, som er blevet tinglyst og beskyttet for at sikre rent drikkevand, og en del af jorden skal danne rammen om en klimaskov og et skovlandbrug med valnødder. Samtidig er der masser af naturtiltag til gavn for lokalsamfundet og i særdeleshed miljøet og klimaet. I vores portefølje er der også store økologiske produktionslandbrug med langt over 100 hektar.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har i årevis arbejdet dedikeret på at støtte økologiske initiativer og fremme en mere bæredygtig tilgang til landbrug i Danmark. Gennem økonomisk støtte, rådgivning og netværksmuligheder har fonden fungeret som støtte for landmænd, der ønsker at omlægge til økologisk drift, forbedre deres bæredygtige praksis eller starte et økologisk landbrug.

Brug nu de eksisterende ressourcer

Yderligere har vi arbejdet tæt sammen med Innovationscenter for Økologisk Landbrug på at skabe fundamentet til ikke blot at kunne bevise positive miljø- og klimaforbedringer hos vores forpagtere, men også skabe gunst og udvikling til endnu flere tiltag for vores landbrug i en grønnere retning.

Vi opfordrer politiske beslutningstagere, landmænd og samfundet generelt til at støtte og benytte sig af de eksisterende ressourcer, som bl.a. Danmarks Økologiske Jordbrugsfond tilbyder, i arbejdet for at skabe en bæredygtig fremtid for dansk landbrug.

Måske der er basis for et offentligt-privat samarbejde?

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening, dens aktiekapital kommer fra private borgere og danske virksomheder. Formålet efterleves ved, at fonden via sit datterselskab; Dansk Økojord A/S erhverver jorde og gårde i Danmark. Dansk Økojord A/S har rejst sin kapital ved aktietegning i tegningsperioden fra 1. september 2017 – 31. januar 2018. Aktiekapitalen var ved stiftelsen 27,3 mio. kr.

Vi er klar til at tage snakken videre på Christiansborg og i landbrugslandet.

Flere artikler fra samme sektion

Danmarks "grønne" tænketank Concito har skiftet farve

Den grønne tænketank Concito er nu blevet til Danmarks sorte tænketank, når den argumenterer for, at pesticider er nødvendige også i fremtidens landbrug. Men muldlaget i jorden udpines, hver gang der sprøjtes imod svampe, uønskede planter og insekter.

19-04-2024 5 minutter Debat,   Pesticider,   Klima

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Æg skal ud af køledisken

POLITISK KLUMME: Økologisk Landsforening er ikke imod et kølekrav, hvis det er nødvendigt for fødevaresikkerheden, men omvendt vil vi gerne udfordre alle ressourcespild i vores fødevarekæde.

04-04-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Æg og fjerkræ,   Detailhandel