Efter 17 år i Tyskland undrer det mig, at økologien fylder så lidt i Danmark
DEBAT: I Tyskland findes der flere store supermarkedskæder, der kun forhandler økologiske varer, og udvalget af varer er stort. Generelt er jeg overrasket over, hvor lille udbuddet er i Danmark, nu hvor der er så meget fokus på økologi.

Af: Andreas Møhl, erhvervspilot, Berlin
Efter at have læst Økologisk Landsforenings årsrapport og bemærket, hvordan forbrugeren - med sin gode intention - alligevel ender med at købe konventionelle varer frem for økologiske varer, vil jeg som bosiddende i Tyskland i 17 år bidrage med den erfaring, jeg har gjort mig.
I Tyskland findes der flere store supermarkedskæder som Bio Company, Alnatura, Denns Biomarkt, LPG m.fl., der kun forhandler økologiske varer. Udvalget af varer er stort og dækker alt fra mad og drikkevarer til husartikler, som vi kender fra almindelige forretninger.
Ønsker man at leve 100 pct. økologisk, er det meget nemt, da alt kan købes i samme butik, og prisen er ikke særlig meget højere end konventionelle varer. Der er desuden mange butikker, så man kan altid finde et sted at handle inden for en nær afstand.
I et dansk supermarked tager det mig lang tid at finde de økologiske produkter. Nu handler jeg godt nok også kun i Danmark, når jeg er på ferie og skal både lære, hvor de økologiske varer gemmer sig, og hvordan de ser ud, men generelt er jeg overrasket over, hvor lille udbuddet er i Danmark, nu hvor der er så meget fokus på økologi, landbrug og diversitet.
Det undrer mig derfor, hvorfor der i Danmark ikke er flere, eller om nogen overhovedet, supermarkedskæder, som er rent økologiske.
Kødudbuddet er mindre i Tyskland
Mit indtryk er, at danskere har råd til at kunne købe udelukkende økologisk, men skal man handle ind i mange forskellige forretninger for at skaffe de økologiske varer, man har brug for, så bliver den valgt fra. Hvis det i Tyskland - hvor pengene sidder meget tæt på kroppen, og hvor man er meget forsigtig med at investere og løbe risici - er lykkedes at opbygge et netværk at supermarkeder, som udelukkende udbyder økologiske varer, hvorfor er det så ikke lykkedes i Danmark?
Selvom der går sport i at finde de billigste spotvarer og bruge så få penge som muligt på mad, tror jeg omvendt, at der i Danmark er stor interesse for at have lidt flere udgifter til dagligvarer, hvis indkøbet kan klares gennem et supermarked og samtidig udelukkende bestå af økologisk produkter.
Som afslutning har jeg bemærket, at udbuddet af kødvarer er fire gange større i Danmark end i Tyskland, og desværre er kun meget lidt økologisk.