Annonce

Annonce

Et lager af slam med PFAS

Hjørring Vandselskab har for høje niveauer af PFAS i spildevandsslammet, men nu er der sket et gennembrud i rensningen af slammet. Foto: Jacob Andersen/Hjørring Vand

Vandselskab jubler: Nu kan det fjerne det meste PFAS fra spildevand

Hjørring Vandselskab har identificeret flere store PFAS-kilder og kan nu med hjælpestoffer fjerne over 90 pct. af PFAS fra deres spildevand.

Hos Hjørring Vandselskab har man i flere år haft for høje niveauer af PFAS i spildevandsslammet. Nu er der imidlertid sket et gennembrud hos vandselskabet, der ifølge tv2.dk meddeler, at det har fundet en metode at fjerne PFAS på, så slammet kan bruges som gødning på konventionelle marker.

Vandselskabet har fundet tre kilder, der har afledt særligt store mængder PFAS, og spildevandet fra dem bliver så opsamlet direkte fra kilderne og ført til et nyt renseanlæg. Ved at tilsætte tre hjælpestoffer til vandet, bliver de giftige kemikalier bundet og kan til sidst fjernes.

Ifølge Jacob Andersen, der er produktionschef hos Hjørring Vandselskab, kan de med metoden reducere mængden af PFAS med over 90 pct.

Selskabet er dog endnu ikke færdigt med at kortlægge aflederne af PFAS. De foreløbig tre kilder, der er identificeret, er to af kommunens deponier og MV Farligt Affald.

PFAS er en gruppe syntetisk fremstillede flourstoffer, der er næsten umulige at nedbryde i naturen. Mennesket har udledt dem siden Anden Verdenskrig, og forskning har efterfølgende vist, at flere af de ca. 12.000 PFAS-stoffer er miljø- og sundhedsskadelige.

Det er derfor et problem, når PFAS findes i spildevandsslammet, da det bruges i dele af landbruget som gødning, fordi det indeholder betydelige mængder fosfor og kvælstof samt en lang række makro- og mikronæringsstoffer.

Eksponering for PFAS kan blandt andet føre til forhøjet kolesterol og fertilitetsproblemer, øget risiko for kræft og skader på immunforsvaret. PFAS findes i utallige produkter såsom pesticider, regntøj, emballage, medicin, cykelolie og sågar møbler og tæpper.

Det vurderes, at ca. 99 pct. af alle mennesker nu har PFAS i blodet.

Flere artikler fra samme sektion

Fra 24 meter lang tunnel kan forskerne nu nærstudere planternes rødder

I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover få mere viden om, hvordan klimaforandringer med mere regn og tørke påvirker vores afgrøder.

12-07-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning,   Klima

Lavbundsjorde til skue: Herregården Nørre Vosborg har officielt færdiggjort lavbundsprojekt på 88 ha eng

Engene omkring den historiske herregård Nørre Vosborg giver et billede af, hvordan store dele af det danske landskab vil se ud i fremtiden, hvis det foreløbige aftaleudkast fra trepartsforhandlingerne om en CO2-afgift føres ud i livet.

10-07-2024 4 minutter Klima

Klimatelt på Landsskuet: Skal marker fyldes med solceller, eller skal vi have atomkraft?

Som følge af det massive fokus på klimaforandringer og CO2-afgifter i landbruget er der rejst et 'klimatelt' til årets Landsskue i Herning. Her kan landmænd blive klogere på, hvordan netop deres bedrifter kan mindske CO2-aftrykket – f.eks. med hjælp fra foderadditiver, pointsystemer – og sågar atomkraft.

05-07-2024 7 minutter Landsskue