Annonce
Annonce
Vær ikke bange for ”nul-import”
FAGLIGT TALT: For tiden er der mange overvejelser om import af økologisk kraftfoder. Det drejer sig om både protein og korn.

Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder, og det behøver ikke koste noget på bundlinjen. Arkivfoto
Af Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Nogle mejerier ønsker udfasning af importeret foder til Danmark, andre vil lukke for import af foder fra lande udenfor Europa. Det er primært soja, der tænkes på, men der er også andre råvarer, som bliver importeret til Danmark og fra ikke-europæiske lande. Det kan f.eks. være solsikke, der kommer fra lande uden for Europa. Lupiner, hestebønner, ærter og raps, er nogle af de afgrøder, der kan dyrkes i Danmark.
De er derfor interessante i forhold til det importerede foder. Der tænkes for tiden meget i mark- og foderplaner med kun dansk og europæisk produceret foder.
Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder. Det er ikke noget, der kommer til at ske over en nat. Det er en længere proces, hvor udsæd og metoder til at sikre stabile udbytter i proteinafgrøderne skal optimeres. Beregningerne viser, at det økonomisk ikke behøver at koste noget på bundlinjen. Importeret økologisk proteinfoder har igennem en længere periode været dyrt, for ikke at tænke på prisen for sojakage lige nu. Med fornuftige udbytter i proteinafgrøderne og justeringer i foderplaner, kan det måske blive en fordel at producere det i nærområdet, viser beregningerne.
Fremtidens FoderForsyning er ØkologiRådgivning Danmarks rådgivningstilbud til økologiske mælkeproducenter. For nogle vil fremtidens foderforsyning være uden import udenfor Europa, og for nogles vedkommende være kun dansk produceret. Der vil også skulle stilles skarpt på kvaliteten af grovfoder. Højere fordøjelighed og højere protein vil være et krav, som supplerer hjemmeavlet protein og korn godt.
Vil du have set på muligheder og udfordringer på din bedrift, så kontakt din rådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.