Annonce

Annonce

Tre køer på marken

Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder, og det behøver ikke koste noget på bundlinjen. Arkivfoto

Vær ikke bange for ”nul-import”

FAGLIGT TALT: For tiden er der mange overvejelser om import af økologisk kraftfoder. Det drejer sig om både protein og korn.

Af Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Nogle mejerier ønsker udfasning af importeret foder til Danmark, andre vil lukke for import af foder fra lande udenfor Europa. Det er primært soja, der tænkes på, men der er også andre råvarer, som bliver importeret til Danmark og fra ikke-europæiske lande. Det kan f.eks. være solsikke, der kommer fra lande uden for Europa. Lupiner, hestebønner, ærter og raps, er nogle af de afgrøder, der kan dyrkes i Danmark.

De er derfor interessante i forhold til det importerede foder. Der tænkes for tiden meget i mark- og foderplaner med kun dansk og europæisk produceret foder.

Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder. Det er ikke noget, der kommer til at ske over en nat. Det er en længere proces, hvor udsæd og metoder til at sikre stabile udbytter i proteinafgrøderne skal optimeres. Beregningerne viser, at det økonomisk ikke behøver at koste noget på bundlinjen. Importeret økologisk proteinfoder har igennem en længere periode været dyrt, for ikke at tænke på prisen for sojakage lige nu. Med fornuftige udbytter i proteinafgrøderne og justeringer i foderplaner, kan det måske blive en fordel at producere det i nærområdet, viser beregningerne.

Fremtidens FoderForsyning er ØkologiRådgivning Danmarks rådgivningstilbud til økologiske mælkeproducenter. For nogle vil fremtidens foderforsyning være uden import udenfor Europa, og for nogles vedkommende være kun dansk produceret. Der vil også skulle stilles skarpt på kvaliteten af grovfoder. Højere fordøjelighed og højere protein vil være et krav, som supplerer hjemmeavlet protein og korn godt.

Vil du have set på muligheder og udfordringer på din bedrift, så kontakt din rådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg