Annonce
Annonce
Med forsøgets lovende resultater håber Michael Baun nu på, at halsbåndene bliver lovlige at anvende. Foto: Irene Brandt
Usynligt hegn hitter på Fanø
Et forsøg med stødhalsbånd i stedet for elhegn på Fanø viser lovende takter. Undersøgelser viser, at køerne ikke har tegn på et øget stressniveau.
På Fanøs østside går Michael Bauns økologiske anguskvæg frit rundt i et område på omkring 67 hektar. Der er ingen hegn, der holder dem tilbage, og dyrene kan selv krydse grusveje og gå fra mark til mark.
Godt nok er elhegnet pillet ned, men i stedet har køerne fået halsbånd på. De er nemlig forsøgsdyr i et flerårigt forskningsprojekt, som skal undersøge nye måder at lave naturpleje på.
Foreløbigt er det forsøg en stor succes. Det skriver dr.dk.
”Jeg synes, det fungerer rigtig godt. Det virker, og det giver ro i maven at have dyrene her,” siger Michael Baun til DR.
Virtuelle hegnspæle
På sin iPad har Michael Baun sat virtuelle hegnspæle. Han bestemmer således, hvor dyrene må gå, og halsbåndet giver en lyd fra sig, hvis dyrene nærmer sig afgrænsningen. Hvis de trodser advarselslyden og går videre, får de stød.
”Du kan nærmest ikke se, de får stød. De drejer bare af og går ind på marken igen. Det her stød er meget mindre end et stød i et normalt hegn,” siger Michael Baun.
Normalt er det ikke lovligt, men forsøget har fået en særlig dispensation. Samtidig overvåger dyrlæger dyrenes trivsel. Blandt andet har man undersøgt køernes kortisol-niveau, også kendt som stress-hormoner, i kokasserne. Resultaterne viser, at køerne ikke har et øget stressniveau, efter elhegnet blev erstattet med halsbåndene.
Glade naboer
Ifølge DR har fraværet af de elektriske hegn skabt glæde for øens sommerhusejere og turister. Både turister, fuglekiggere og også de vilde dyr kan bevæge sig frit i landskabet, og udsigten er samtidig intakt.
Med forsøgets lovende resultater håber Michael Baun nu på, at halsbåndene bliver lovlige at anvende.
I både Australien og USA, men også i Norge, har man desuden gode erfaringer med metoden, der er lovlig i disse lande.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.