Annonce

Annonce

Michael Baun hos kvæg i naturområde

Med forsøgets lovende resultater håber Michael Baun nu på, at halsbåndene bliver lovlige at anvende. Foto: Irene Brandt

Usynligt hegn hitter på Fanø

Et forsøg med stødhalsbånd i stedet for elhegn på Fanø viser lovende takter. Undersøgelser viser, at køerne ikke har tegn på et øget stressniveau.

På Fanøs østside går Michael Bauns økologiske anguskvæg frit rundt i et område på omkring 67 hektar. Der er ingen hegn, der holder dem tilbage, og dyrene kan selv krydse grusveje og gå fra mark til mark.

Godt nok er elhegnet pillet ned, men i stedet har køerne fået halsbånd på. De er nemlig forsøgsdyr i et flerårigt forskningsprojekt, som skal undersøge nye måder at lave naturpleje på.

Foreløbigt er det forsøg en stor succes. Det skriver dr.dk.

”Jeg synes, det fungerer rigtig godt. Det virker, og det giver ro i maven at have dyrene her,” siger Michael Baun til DR.

Virtuelle hegnspæle

På sin iPad har Michael Baun sat virtuelle hegnspæle. Han bestemmer således, hvor dyrene må gå, og halsbåndet giver en lyd fra sig, hvis dyrene nærmer sig afgrænsningen. Hvis de trodser advarselslyden og går videre, får de stød.

”Du kan nærmest ikke se, de får stød. De drejer bare af og går ind på marken igen. Det her stød er meget mindre end et stød i et normalt hegn,” siger Michael Baun.

Normalt er det ikke lovligt, men forsøget har fået en særlig dispensation. Samtidig overvåger dyrlæger dyrenes trivsel. Blandt andet har man undersøgt køernes kortisol-niveau, også kendt som stress-hormoner, i kokasserne. Resultaterne viser, at køerne ikke har et øget stressniveau, efter elhegnet blev erstattet med halsbåndene.

Glade naboer

Ifølge DR har fraværet af de elektriske hegn skabt glæde for øens sommerhusejere og turister. Både turister, fuglekiggere og også de vilde dyr kan bevæge sig frit i landskabet, og udsigten er samtidig intakt.

Med forsøgets lovende resultater håber Michael Baun nu på, at halsbåndene bliver lovlige at anvende.

I både Australien og USA, men også i Norge, har man desuden gode erfaringer med metoden, der er lovlig i disse lande.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud