Annonce
Annonce
Udvalget af ærtesorter vokser
Der er høstet pæne udbytter i ærter til konsum i 2021. Foreløbige resultater fra landsforsøgene viser, at udvalget af dyrkningsegnede sorter er bredere, end vi har tradition for i Danmark.

Ærter til konsum kommer i mange forskellige varianter. Også når det gælder blomstringen. Foto: Inger Bertelsen
Otte sorter er i år dyrket i landsforsøg i Øst- og Sydjylland. Alle sorter er tilgængelige på markedet og dermed også for dyrkning i 2022. De foreløbige resultater tegner et billede af, at paletten af spiseegnede sorter hurtigt kan udvides, hvis markedet efterspørger det.
I forsøget indgår sorten Ingrid med et udbytte på 41 hkg/ha. Den dyrkes i forvejen i Danmark til foder, og ganske heldigt i denne sammenhæng har den god smag og er også velegnet til konsum, konstaterer Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation.
»Hvis man regner med at give produktionen af ærter fuld skrue næste år, er Ingrid det sikre valg. Den har en god højde, et fornuftigt udbytte og smager godt. Men ærter til konsum er meget andet end gule ærter, og det er baggrunden for valget af sorter til forsøget i år,« siger Inger Bertelsen.
Udbyttet i Ingrid matches af den anden gule ært i forsøget, Orchestra, samt af en lille grøn ært, Greenwood. I forsøgene er der klare forskelle i udbyttet på op til 11 hkg/ha, men mange andre parametre spiller ind, når man skal vælge sort, pointerer Inger Bertelsen.


Stor variation
Ud over landsforsøgenes otte sorter er 16 sorter screenet i Økologisk Landsforenings projekt Sort it out, herunder en række gamle landsorter. De er dyrket på henholdsvis vandet jord i Østjylland og uvandet jord ved Roskilde.
»Der er stor variation i udbytter mellem sorter, men også mellem lokaliteter. Nogle af de gamle sorter har klaret sig godt på især uvandet jord. Lollandsk rosin har givet 35 hkg og Brun ært fra Nakskov 29 hkg pr. hektar under meget tørre forhold,« oplyser projektleder Jesper Fog-Petersen.
Foruden at screene for de dyrkningsmæssige egenskaber bliver sorterne i såvel landsforsøg som Sort it out bedømt på smag og konsistens.
»Det betyder, at aftagerne af ærter kan melde deres ønsker ud på et virkeligt solidt grundlag, og at de økologiske landmænd til foråret ved, hvad de kan forvente med hensyn til udbytte og dyrkningsegenskaber,« siger Jesper Fog-Petersen.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.