Annonce
Annonce
Ærter til konsum kommer i mange forskellige varianter. Også når det gælder blomstringen. Foto: Inger Bertelsen
Udvalget af ærtesorter vokser
Der er høstet pæne udbytter i ærter til konsum i 2021. Foreløbige resultater fra landsforsøgene viser, at udvalget af dyrkningsegnede sorter er bredere, end vi har tradition for i Danmark.
Otte sorter er i år dyrket i landsforsøg i Øst- og Sydjylland. Alle sorter er tilgængelige på markedet og dermed også for dyrkning i 2022. De foreløbige resultater tegner et billede af, at paletten af spiseegnede sorter hurtigt kan udvides, hvis markedet efterspørger det.
I forsøget indgår sorten Ingrid med et udbytte på 41 hkg/ha. Den dyrkes i forvejen i Danmark til foder, og ganske heldigt i denne sammenhæng har den god smag og er også velegnet til konsum, konstaterer Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation.
»Hvis man regner med at give produktionen af ærter fuld skrue næste år, er Ingrid det sikre valg. Den har en god højde, et fornuftigt udbytte og smager godt. Men ærter til konsum er meget andet end gule ærter, og det er baggrunden for valget af sorter til forsøget i år,« siger Inger Bertelsen.
Udbyttet i Ingrid matches af den anden gule ært i forsøget, Orchestra, samt af en lille grøn ært, Greenwood. I forsøgene er der klare forskelle i udbyttet på op til 11 hkg/ha, men mange andre parametre spiller ind, når man skal vælge sort, pointerer Inger Bertelsen.
Stor variation
Ud over landsforsøgenes otte sorter er 16 sorter screenet i Økologisk Landsforenings projekt Sort it out, herunder en række gamle landsorter. De er dyrket på henholdsvis vandet jord i Østjylland og uvandet jord ved Roskilde.
»Der er stor variation i udbytter mellem sorter, men også mellem lokaliteter. Nogle af de gamle sorter har klaret sig godt på især uvandet jord. Lollandsk rosin har givet 35 hkg og Brun ært fra Nakskov 29 hkg pr. hektar under meget tørre forhold,« oplyser projektleder Jesper Fog-Petersen.
Foruden at screene for de dyrkningsmæssige egenskaber bliver sorterne i såvel landsforsøg som Sort it out bedømt på smag og konsistens.
»Det betyder, at aftagerne af ærter kan melde deres ønsker ud på et virkeligt solidt grundlag, og at de økologiske landmænd til foråret ved, hvad de kan forvente med hensyn til udbytte og dyrkningsegenskaber,« siger Jesper Fog-Petersen.
Flere artikler fra samme sektion
Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.
Godsejer bliver en del af Naturmælk
Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.
Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025
I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.