Annonce

Annonce

En kalv dier hos sin mor

Den relancerede notering for økologiske tyrekalve vil fremover blive opdateret hvert kvartal. Foto: Colourbox

Udvalg relancerer notering for tyrekalve

Fagudvalg i Økologisk Landsforening har relanceret noteringen for økologiske tyrekalve til kødproduktion. Prisen tager udgangspunkt i krydsningskalve.

De faglige udvalg - Kød- og naturgræsserudvalget og Mælkeudvalget under Økologisk Landsforening - har relanceret ’noteringen for økologiske tyrekalve’.

Der er tale om en vejledende handelspris for økologiske kalve til kødproduktion - prisen tager udgangspunkt i en krydsningskalv (stor malkerace og kødkvæg).

Prisen er omkostningsbestemt, inkl. studning og afhorning og tager udgangspunkt i mælkefordring af kalvene i tre måneder med de nuværende priser på økologisk mælk.

Der er som tidligere en kilo-regulering, hvis vægten på kalven afviger fra de 110 kg., som er udgangspunktet. Reguleringen tager udgangspunkt i noteringen på oksekød.

Er der tale om andre typer af kalve, såsom krydsning af jersey med kødkvæg, ren malkerace eller jersey, er der fradrag herfor.

Da der er forskel på de enkelte kødkvægsracers egenskaber og derfor også er forskel på, hvad køber foretrækker til sin produktion, beror handelsprisen altid på en forhandling mellem køber og sælger.

Den vejledende pris vil fremover blive opdateret hvert kvartal.

Vejledende priser for økologiske kalve til kødproduktion

December 2022
Stor malkerace x kødkvæg (3 mdr., 110 kg)
Pris: 3.644 kr., kg-reg. kr/kg: 15

Fradrag kr. per dyr
Jersey x kødkvæg -400
Malkerace, stor -500
Jersey, ren (3 mdr., 80 kg) -1.000
Kvier til kødproduktion -350

Flere artikler fra samme sektion

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg

Fugle og biller kan hjælpe mod skadedyr og øge udbytterne - men herhjemme virker et andet tiltag lige nu bedre

I et nyt metastudie har forskere undersøgt, om fugle og biller kan bruges som et mere bæredygtigt middel mod skadedyr end syntetiske pesticider, og resultaterne er lovende. Der er dog udfordringer, siger rådgiver, som peger på en anden løsning mod skadedyr.

31-05-2024 5 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning,   Forskning