Annonce

Annonce

Udvalg relancerer notering for tyrekalve

Fagudvalg i Økologisk Landsforening har relanceret noteringen for økologiske tyrekalve til kødproduktion. Prisen tager udgangspunkt i krydsningskalve.

21. december 2022
Læsetid: 1 minutter
En kalv dier hos sin mor

Den relancerede notering for økologiske tyrekalve vil fremover blive opdateret hvert kvartal. Foto: Colourbox

De faglige udvalg - Kød- og naturgræsserudvalget og Mælkeudvalget under Økologisk Landsforening - har relanceret ’noteringen for økologiske tyrekalve’.

Der er tale om en vejledende handelspris for økologiske kalve til kødproduktion - prisen tager udgangspunkt i en krydsningskalv (stor malkerace og kødkvæg).

Prisen er omkostningsbestemt, inkl. studning og afhorning og tager udgangspunkt i mælkefordring af kalvene i tre måneder med de nuværende priser på økologisk mælk.

Der er som tidligere en kilo-regulering, hvis vægten på kalven afviger fra de 110 kg., som er udgangspunktet. Reguleringen tager udgangspunkt i noteringen på oksekød.

Er der tale om andre typer af kalve, såsom krydsning af jersey med kødkvæg, ren malkerace eller jersey, er der fradrag herfor.

Da der er forskel på de enkelte kødkvægsracers egenskaber og derfor også er forskel på, hvad køber foretrækker til sin produktion, beror handelsprisen altid på en forhandling mellem køber og sælger.

Den vejledende pris vil fremover blive opdateret hvert kvartal.

Vejledende priser for økologiske kalve til kødproduktion

December 2022
Stor malkerace x kødkvæg (3 mdr., 110 kg)
Pris: 3.644 kr., kg-reg. kr/kg: 15

Fradrag kr. per dyr
Jersey x kødkvæg -400
Malkerace, stor -500
Jersey, ren (3 mdr., 80 kg) -1.000
Kvier til kødproduktion -350

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise