Annonce

Annonce

Jordsnit af korn med rødder

Sen såning på grund af et koldt forår og den tidlige tørkeperiode tvinger mange økologer til at tage vigtige beslutninger, og Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet et tørketema, hvor de kan hente inspiration til at tackle tørken. Foto: Sven Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Tørken kalder på handling fra økologerne

Tørkeindekset for Danmark er i øjeblikket rødglødende, og den manglende regn begynder at sætte spor i de økologiske marker. Ifølge Icoel er det derfor på tide for både kvægbrug og planteavlere at overveje, hvordan de bedst muligt ruster sig til en længere tørkeperiode.

Mens landbrugsorganisationerne i øjeblikket undersøger mulighederne for forskellige former for tørkehjælp til de danske landmænd, har Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Icoel, lavet en temaside om tørken på nettet. Her kan økologerne hente informationer om, hvordan de bedst håndterer de nuværende tørkeudfordringer og ruster sig til fortsat tørke.

På temasiden følger Icoel også hvilke eventuelle politiske initiativer eller dispensationer for forskellige regler, der kan være på vej for at afbøde konsekvenserne af det usædvanligt tørre vejr.

Der ikke er faldet en eneste dråbe regn siden 24. maj, og ifølge Sven Hermansen, chefkonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, er situationen allerede alvorlig for mange af landets økologer.

Ifølge Danmarks Metrologiske Instituts tørkeindeks er der tale om Danmarks længste tørkeperiode siden 2008, og flere afgrøder er mærket af den lange periode uden regn.

Værre end i 2018

Senest landbruget var alvorlig udfordret af tørke, var i 2018, men af flere grunde kan situationen i år blive værre end for fem år siden, lyder vurderingen fra Agro Food Park i den nordlige udkant af Aarhus.

”Jeg var med til at lave et lignende tørkeberedskab for Seges i 2018, men tørken ramte tidligere i år, og på grund af et koldt forår blev der sået relativt sent. Det stiller mange økologer dårligere end i 2018,” siger han Sven Hermansen, som opfordrer de økologiske kvægbrug til allerede nu at lave  et krisefoderbudget, der rækker et år frem.

”Helt aktuelle opgørelser viser, at grovfoderbeholdningerne på de økologiske mælkebedrifter, i gennemsnit er på et kritisk lavt niveau, og mange steder er mælkeproducenterne allerede nu nødt til at tage hul på det 1. slæt græs, der netop er ensileret,” skriver han i tørketemaet, som rummer en række forhold, som økologerne bør forholde sig til.

Blandt andet om de vil satse på at tilkøbe mere foder, eller om det økonomisk bedst kan betale sig at reducere besætningen fremfor at indkøbe tilskudsfoder.

Få styr på rodukrudtet

Den aktuelle tørke bør også få økologerne til at overveje at bekæmpe rodukrudt med minisommerbrak. Flere steder er der allerede nu marker, som må kasseres på grund af enten dårlig fremspiring, fremskreden tørkestress eller prioritering af vandingskapaciteten. Derfor kan det give god mening at gøre status på rodukrudtet og gennemføre minisommerbrak, hvor det er relevant, skriver Icoel.

”Med det varme vejr og den tørre overjord er der til ideelle forhold til at lave en vellykket minisommerbrak, som kan have en effekt på over 90 pct. for alle rodukrudtsarterne,” skriver konsulent Dennis Weigelt Pedersen fra Icoel.

Flere artikler fra samme sektion

Flere landmænd vil dække gylletankene til, og det er godt for miljøet

Markant flere har i år søgt om tilskud til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år. Og det gavner både miljøet og biodiversiteten.

15-05-2024 2 minutter Tilskud,   Miljø

Planter ændrer deres genetik på økologiske marker

Over tid tilpasser planter sig genetisk til de specielle forhold ved økologisk landbrug. Det viser et mere end 20 år langt forsøg. Resultaterne demonstrerer, hvor vigtigt det er at dyrke sorter specielt til økologisk landbrug.

14-05-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning

Pesticid på konventionelle majs gør maskinførere syge: Melder om hovedpine, kvalme og opkast

Næsten hver femte maskinstation har oplevet, at chauffører blev syge, når de arbejdede med konventionelle majs, som er bejdset med pesticidet Korit. Midlet er forbudt i Danmark, men kommer alligevel hertil via et hul i lovgivningen. Ifølge Økologisk Landsforening bekræfter det behovet for at udbrede økologien.

13-05-2024 9 minutter Pesticider,   Planteavl