Annonce

Annonce

Flere steder i landet er i risiko for tørke efter en usædvanligt tør maj.

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

Maj har været både solrig og særdeles tør, og det ser ikke ud til at slutte foreløbig. Ifølge DMI har et højtryk lagt sig mere eller mindre fast over De Britiske Øer, og kun svage fronter vil af og til nå Danmark fra nordvest. Det kan i korte perioder give mere skyet vejr, men der er ingen tegn på regn af betydning.

"Det tørre vejr betyder, at haver og marker er godt tørre, og tørkeindekset er ved at være højt, og dermed er der mange steder høj risiko for tørke," skriver meteorolog ved DMI Klaus Larsen i en kommentar.

Især Bornholm og Sjælland er hårdt ramt, da flere områder ligger på 8-9 på tørkeindekset, der går fra 1-10. Det betyder, at disse områder har forøget til høj risiko for tørke. Kystområderne i Jylland har også forøget risiko for tørke, mens Midtjylland endnu ikke er i risikozonen.

Især de lette sandjorde og andre steder, hvor der ikke kommer nedbør, udtørrer hurtigt, hvilket samtidig medfører forhøjet brandfarerisiko.

Nedbørstallene for maj har været usædvanligt lave med kun godt 14 mm regn på landsplan mod normalt 59 mm. Dermed risikerer måneden at komme i top 10 over de tørreste maj måneder, siden målingerne begyndte i 1872.

Flere artikler fra samme sektion

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Køer får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Økologer skal forbedre håndteringen af skadedyr og sygdomme i hestebønner

Der er fordele for både landmanden og jordfrugtbarheden ved at dyrke hestebønner. Men hvis man vil opnå samme mængde hestebønner i økologisk landbrug som i konventionelt, skal økologerne forbedre måden at håndtere skadedyr og sygdomme på.

21-09-2023 3 minutter Bælgfrugter,   Forskning

Flere øko-kyllinger har gangproblemer, efter at branchen har øget tilvæksten

Der er sket et fald i andelen af økologiske slagtekyllinger, der kan gå helt ubesværet. Forskere vurderer, at det kan skyldes en ny race, der vokser hurtigere.

19-09-2023 9 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Forskning