Annonce

Annonce

Flere steder i landet er i risiko for tørke efter en usædvanligt tør maj.

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

Maj har været både solrig og særdeles tør, og det ser ikke ud til at slutte foreløbig. Ifølge DMI har et højtryk lagt sig mere eller mindre fast over De Britiske Øer, og kun svage fronter vil af og til nå Danmark fra nordvest. Det kan i korte perioder give mere skyet vejr, men der er ingen tegn på regn af betydning.

"Det tørre vejr betyder, at haver og marker er godt tørre, og tørkeindekset er ved at være højt, og dermed er der mange steder høj risiko for tørke," skriver meteorolog ved DMI Klaus Larsen i en kommentar.

Især Bornholm og Sjælland er hårdt ramt, da flere områder ligger på 8-9 på tørkeindekset, der går fra 1-10. Det betyder, at disse områder har forøget til høj risiko for tørke. Kystområderne i Jylland har også forøget risiko for tørke, mens Midtjylland endnu ikke er i risikozonen.

Især de lette sandjorde og andre steder, hvor der ikke kommer nedbør, udtørrer hurtigt, hvilket samtidig medfører forhøjet brandfarerisiko.

Nedbørstallene for maj har været usædvanligt lave med kun godt 14 mm regn på landsplan mod normalt 59 mm. Dermed risikerer måneden at komme i top 10 over de tørreste maj måneder, siden målingerne begyndte i 1872.

Flere artikler fra samme sektion

Fra 24 meter lang tunnel kan forskerne nu nærstudere planternes rødder

I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover få mere viden om, hvordan klimaforandringer med mere regn og tørke påvirker vores afgrøder.

12-07-2024 4 minutter Planteavl,   Forskning,   Klima

Lavbundsjorde til skue: Herregården Nørre Vosborg har officielt færdiggjort lavbundsprojekt på 88 ha eng

Engene omkring den historiske herregård Nørre Vosborg giver et billede af, hvordan store dele af det danske landskab vil se ud i fremtiden, hvis det foreløbige aftaleudkast fra trepartsforhandlingerne om en CO2-afgift føres ud i livet.

10-07-2024 4 minutter Klima

Klimatelt på Landsskuet: Skal marker fyldes med solceller, eller skal vi have atomkraft?

Som følge af det massive fokus på klimaforandringer og CO2-afgifter i landbruget er der rejst et 'klimatelt' til årets Landsskue i Herning. Her kan landmænd blive klogere på, hvordan netop deres bedrifter kan mindske CO2-aftrykket – f.eks. med hjælp fra foderadditiver, pointsystemer – og sågar atomkraft.

05-07-2024 7 minutter Landsskue