Annonce
Annonce
Først kom oversvømmelserne - så fulgte tørken
FAGLIGT TALT: Efter en ekstremt våd vinter blev det hele vendt på hovedet, og vandingsmaskinerne måtte igen køre på fuld tryk.

Den friske grønne farve forsvinder, når tørken varer ved. Arkivfoto
Af plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark
Ifølge klimaforskere skal vi vænne os til længere perioder med den samme slags vejr. Det skyldes, at temperaturforskelle mellem Nordpolen og ækvator bliver mindre. Dermed bliver jetstrømmene i atmosfæren svagere, og det betyder, at lavtryk eller højtryk ligger over Nordeuropa i længere tid ad gangen.
Længere perioder med den samme slags vejr betyder, at afgrødevalget skal kunne modstå både lange tørkeperioder og perioder med megen regn. Det bliver derfor stadig mere relevant med robuste sædskifter, flerårige afgrøder, begrænset jordbehandling og flere efterafgrøder.
I tørkeår klarer græs- og kløvergræs sig bedst, fordi kløvergræs, når en tørkeperiode efterfølges af nedbør, kan kompensere for udbyttetab i foråret. Med kornafgrøder og bælgsæd har man kun én chance. Vandforsyningen skal være optimal omkring skridning og blomstring.
Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl.
Med tidlig tørke, som i 2020, gælder det om at være med fra starten og få overblik over vandingen med vandingsregnskab. Det gør det meget nemmere at prioritere, hvilke marker der skal vandes.
Vand er den mest udbyttebegrænsende faktor i økologisk planteavl, så hvis man har muligheden for at vande, er det vigtigt at prioritere de marker, der har størst behov og vande optimalt på de marker, man vælger at vande. En mark, hvor underskuddet fortsat er 50 pct. af markkapacitet efter vanding, har det samme udbyttetab som en mark, der ikke bliver vandet.
Efterafgrøder er vigtige i økologisk planteavl. Er der planlagt efterafgrøder som udlæg i korn efter radrensning eller strigling og flere uger uden nedbør, kan det være en god ide at gemme frøene i posen, og etablere efterafgrøden efter høst. Det er afgørende for succes i økologisk planteavl, at man hele tiden er fleksibel med hensyn til beslutninger og er parat til at tilpasse sig omstændighederne i marken.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.