Annonce

Annonce

Køerne har udsigt til tidlig afgræsningsstart

FAGLIGT TALT: Vinteren har været meget mild, og græsset har mange steder været i vækst det meste af tiden. Derfor bliver der meget tidligt behov for at få køerne på græs.

27. marts 2020
Læsetid: 3 minutter
Køer på græs

Efter en mild vinter kan de økologiske køer glæde sig over at komme tidligt på græs. Foto: Colourbox

Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark


Det kan desværre mange steder blive svært at opfylde køernes behov for at komme på  græs, da der i den milde vinter også er faldet megen nedbør. Nedbøren har sat mange marker under vand, og dermed er der ikke muligheden for, at dyrene kan komme på græs, uden at det kan få konsekvenser for græsmarken.

Hans Lund har en god nyhed til de økologiske køer. Foto: ØkologiRådgivning Danmark

Jeg ser derfor en meget atypisk opstart på afgræsningen i år. Køerne skal ikke på græs, før markerne kan bære. Derfor bliver der et meget stort foderskifte fra ensilagefodring til afgræsning. Der vil på mange marker stå et stort græstilbud, når køerne kommer på græs. Men stadig er det vigtigt, at græsset bliver græsset godt i bund fra start. 

Græsses der ikke i bund fra start, vil der være stor risiko for tidlig stængelvækst. Tidlig stængelvækst vil gøre det nødvendigt med tidlig afpudsning. 

Gør derfor markerne klar til afgræsning nu, så udbinding ikke forsinkes unødvendigt. De fleste har forskellige muligheder med hensyn til afgræsning af høje og lave marker.

Foderbordet må gerne være tomt, før køerne kommer på græs. Specielt når køerne skal optage meget græs. Og malk gerne køerne ud, så deres appetit lige efter malkning udnyttes til stor græsoptagelse. På foderbordet må der gerne være stråfoder. Husk god vandforsyning.

Jeg ser for mig, at der kommer mange køer på græs først i april. Og her er det vigtigt, at besætninger med AMS kommer meget tidligt i gang med tilvænning til afgræsning, specielt er det vigtigt, at de køer, der ikke tidligere har afgræsset sammen med robotmalkning.

Det friske græs har et højt indhold af vitaminer, hvilket reducerer behovet for vitaminer i mineralblandingen. Derudover har de vitaminer, der er i græsset, en høj biologisk værdi. 

Med hensyn til mineraler er det specielt magnesium, der kan blive en udfordring. Ikke mindst ved høje kalital skal der ændres til en mineralblanding med højt magnesium. Brug derfor Type – U eller tildele 60 gram Magnesiumoxyd med en høj opløselighed. Det er nok at øge magnesium nogle få dage før udbinding. Der kan ikke deponeres ret meget magnesium.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise