Annonce

Annonce

Strålængde koster udbytte - også hos økologer

Bedre udbytter i økologisk vårbyg løses ikke med strålængde, men med tidlig vækst og buskning. Det er en af konklusionerne i projektet ØkoSort II, som ledes af Jesper Fog-Petersen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

15. november 2021
Læsetid: 2 minutter

»Jo længere strå, jo lavere udbytte. Den første og helt basale ukrudtskonkurrence ligger i tidlig vækst og buskning,« forklarer Jesper Fog-Petersen

Tidlig vækst og buskning er vigtige egenskaber hos kornsorter til økologisk brug. Strålængde er derimod ikke den vej til ukrudtskonkurrence og højere økologisk udbytte, som man måske går og forestiller sig.

Det fortæller Jesper Fog-Petersen, vidensudvikler i Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) på baggrund af arbejdet med at forædle sorter til økologisk planteavl i GUDP-projektet ’ØkoSort II’.

»Vi troede, de høje sorter ville klare sig bedst, men efter otte år med screening, forsøg og forædling kan vi nu konstatere, det ikke er tilfældet. Jo længere strå, jo lavere udbytte. Den første og helt basale ukrudtskonkurrence ligger i tidlig vækst og buskning,« forklarer Jesper Fog-Petersen.

Stiller særlige krav

Konklusionen gælder for ejendomme med et middel ukrudtstryk. Til lavbundsjorder eller andre arealer, hvor der traditionelt er højt ukrudtstryk, anbefaler Jesper Fog-Petersen stadig en langstrået sort med god dækning af jorden. Her vil en kortstrået sort ikke klare sig godt, understreger han.

Takket være ØkoSort II er egenskaber for buskning og tidlig vækst nu kortlagt, så de kan indgå i den fremtidige forædling og økologiske sortsudvikling. Det er Nordic Seed, der som partner i projektet har stået for den genetiske kortlægning.

Et helt konkret resultat af projektet er en ny vårbygsort fra Nordic Seed, som forventes at blive sat i produktion næste år, når den har gennemgået den formelle sortsafprøvning. Sorten har de seneste tre år ligget enten nummer et eller to i projektets interne afprøvning med et relativt udbytte på 115 i forhold til den officielle målesortblanding.

»Det må siges at være meget tilfredsstillende. Det er ikke en høj sort men heller ikke en specielt lav sort,« konstaterer Jesper Fog-Petersen.

Ligesom de øvrige omkring 100 vårbygsorter, der er dyrket i projektet, har denne en proteinprocent omkring 10. Det har ikke i projektet været muligt at øge proteinprocenten uden at miste udbytte.

Ifølge Jesper Fog-Petersen er det muligt at forudsige 79 pct. af en sorts udbytte ud fra dens genetik. Resten bestemmes af miljø, vejr og management.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise