Annonce

Annonce

To- og seksradet byg

11 moderne seksradede vårbygsorter fra Finland, Norge og Sverige har deltaget i afprøvningen i 2021. Bemærk hvor meget længere fremme i vækst, den seksradede byg til venstre i billedet er. Foto: Jesper Fog-Petersen

Seksradet byg giver tidlig høst

Der er gode sorter af seksradet byg på markedet i Skandinavien. De matcher udbyttet i toradede sorter og modner flere uger tidligere.

Seksradet byg – eller sommerkorn, som den også kaldes - er udbredt i det nordlige Skandinavien. Det er der en særlig grund til: Den kræver nemlig kun 100 dages vækst for at modne - en egenskab, der har stor værdi, når vækstsæsonen er kort.

Det er imidlertid også en egenskab, der kan have stor værdi for danske økologer, fordi en tidlig høst giver et efterfølgende udlæg eller en efterafgrøde langt bedre vækstbetingelser og udbytte.

Forædlingsprojektet ’Økosort II’ har i 2021 screenet 11 moderne seksradede sorter fra Finland, Norge og Sverige med godt resultat. Håbet var at finde sorter med gode maltegenskaber, fortæller projektleder Jesper Fog-Petersen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel).

»De seksradede sorter blev høstet allerede 27. juli og dermed markant tidligere end de toradede og med stort set samme udbytter. Forskellen er blot 0,5 hkg/ha i gennemsnit,« siger Jesper Fog-Petersen, der dog understreger, at resultatet er skabt på god, østjysk lerjord.

Stor værdi for sædskiftet

Ud over jagten på gode maltsorter til et stærkt voksende marked for ølbrygning, har en tidligere modning også været en væsentlig grund til at teste de seksradede sorter i projektet.

»Der er et kæmpe potentiale i tidlig høst for økologer. To-tre uger betyder virkelig meget for succesfuld etablering af efterafgrøder. Det samme gælder undersået udlæg, som vil få længere vækstsæson på et tidspunkt med høj solindstråling. Det vil kunne øge udbyttet i udlægsåret markant,« vurderer Jesper Fog-Petersen.

’Økosort II’ er et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprojekt (GUDP), der er støttet med knap 4,3 mio. kr. Det gennemføres i perioden 2018-2022 af Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel), Nordic Seed, Agrologica samt forsøgsværter.

Tilpasset til økologien

Formålet er at kortlægge økologisk ønskede egenskaber i korn, udvikle en genomisk selektionsmodel tilpasset økologiske behov, og fremavle sorter med kommercielt potentiale. Forædling omfatter byg, vår- og vinterhvede, hestebønner og linser. Vinterhvedesorten Fritorp fra Nordic Seed er et konkret resultat af projektet. En række hvedesorter med høj bagekvalitet, højt proteinindhold og stinkbrandresistens er også forædlet i projektet og markedsføres af Landsorten.

Der er desuden udført forsøg med rækkedyrkning af vårbyg og samdyrkning af udvalgte sorter af korn og bælgsæd.

Flere artikler fra samme sektion

Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025

Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.

10-12-2024 7 minutter Forskning,   Grise,   Planteavl,   Nyttedyr,   Næringsstoffer

Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning

De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.

10-12-2024 4 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd,   Forskning

Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder

FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.