Annonce

Annonce

I en foderplan med meget græs giver raps højere mælkeydelse end soja.

Forskere: Soja er overvurderet til økologiske malkekøer

I græsbaseret mælkeproduktion får man mere ud af at fodre med raps end med soja, konkluderer forskere fra Sveriges lantbruksuniversitet, som ikke kan få resultater fra fodringsforsøg til at stemme med NorFors teoretiske proteinværdier.

Soja er et udbredt fodermiddel til økologiske malkekøer. Proteinkvaliteten er høj i NorFor – et fælles nordisk fodervurderingsværktøj – men forskere ved Sveriges lantbruksuniversitet kritiserer NorFor for at overvurdere soja ift. raps.

I en artikel i universitetets nyhedsbrev refererer forskerne med professor Pekka Huhtanen i spidsen til undersøgelser, der viser, at raps i en græsbaseret fodring giver en højere ydelse målt i kg mælk og kg protein end soja, når der gives samme mængde protein. Erstattes de to fodermidler kg til kg, er mælkeydelsen ens.

Overvurderingen af soja ift. raps har betydning, når rådgivere og landmænd skal finde frem til den billigste måde at sammensætte en optimal foderplan på. Når sojas værdi overvurderes, får den et fortrin i den beregning.

Problematikken er også aktuel herhjemme, hvor fodringsforsøg viser, at rapskager kan erstatte sojakager uden fald i mælkeydelsen.  

Forbudt i Finland

Forskerne noterer, at soja ud fra en etisk betragtning ikke bør bruges til mælkeproduktion, hvor under en tredjedel af protein i foderet genfindes i mælken. I Finland er det forbudt at fodre malkekøer med soja, og raps er derfor en udbredt proteinkilde i finske kvægbesætninger, fremgår det af forskernes artikel..

Forskerne konkluderer på baggrund af deres undersøgelse:

  • Hos malkekøer, der fodres med græsensilage, giver rapsmel bedre udbytte af proteinet end sojamel

  • Varmebehandling af rapsmel giver ikke mere mælkeprotein. Ubehandlet rapsmel er godt foder til malkekøer

  • Ærter og hestebønner kan ikke erstatte raps i foderplanen

  • Ærter og hestebønner er værdifulde afgrøder i sædskiftet og et godt fodertilskud, hvis kløvergræsset har lavt proteinindhold

  • AAT-værdier i NorFor for ubehandlet og varmehandlet raps samt soja stemmer ikke med den observerede respons i form af mælkeprotein

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet