Annonce
Annonce
De økolgiske grisestier er et populært mål for mange børnefamilier, så der er behov for flere værtsgårde, når økologerne inviterer til Sofari på den næstsidste søndag i maj. Foto: Jesper Truelsen
Sofari søger nye værtsgårde
Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet, som sidste år havde tæt på 9.000 gæster.
Forbrugereventet Sofari efterlyser værter, som søndag 21. maj har lyst til at give danskerne mulighed for at opleve det økologiske griseliv. Det er Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød (FØKS), som arrangerer Sofari, der sidste år trak knap 9.000 danskere ud på de økologiske griseproducenter.
Foreningens formand, Randi Vinfeldt, håber, at op mod halvdelen af foreningens ca. 30 medlemmer er parate til at åbne deres landbrug for gæster, som har lyst til at se, hvordan produktionen foregår på landbrug, hvor der bliver taget særlige hensyn til miljø, natur, klima og dyrevelfærd.
”Det er bare vigtigt, at forbrugerne kommer ud og oplever, hvordan deres fødevarer bliver produceret,” siger Randi Vinfeldt efter et 2022, hvor den økologiske griseproduktion var udfordret af et dårligt bytteforhold pga. ekstremt høje foderpriser og lave afregningspriser.
Den cocktail har fået enkelte af de tidligere Sofari-værter til at stoppe produktionen, men branchen har heldigvis fået tilgang af enkelte nye producenter, oplyser Randi Vinfeldt.
”Jeg vil gerne opfordre de nye medlemmer til at blive værter for Sofari, for vi er nødt til at arbejde på alle platforme for at øge salget af økologiske grisekød,” siger FØKS-formanden.
Se de værtsgårde som allerede er tilmeldt Sofari.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.