Annonce
Annonce
Skærpet fosforloft på husdyrbrug
En ny gødningsbekendtgørelse sænker loftet for tildelt fosfor. Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes.

Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Arkivfoto: Irene Brandt
Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Fødevareministeriet har udsendt en ny gødningsbekendtgørelse, der 1. august 2022 sænker loftet for tildelt fosfor fra 35 til 33 kg P/ha. I 2025 sænkes det yderligere til 29 kg P/ha.
Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes, fordi der ikke findes mange kvælstofholdige gødninger, som ikke også indeholder fosfor. Øgro-N15 og nogle biprodukter som bl.a. vinasse vil dog kunne anvendes til formålet, fremgår det af en artikel på LandbrugsInfo af Sven Hermansen og Birgit Ingvorsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
For grise og fjerkræ kan reduktionerne have betydelige konsekvenser. Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det vil dog kunne reduceres til 58 ha med en ændret foderstrategi.
Fosforloftet er allerede nu det første af tre lofter, som økologiske griseproducenter møder, og det vil det også være fremover. Soholdere har yderligere den særlige udfordring, at kun en meget lille del af gødningen kan flyttes til andre marker eller eksporteres ud af bedriften.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.