Annonce

Annonce

Høner går ud af et mobilt hønsehus

Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Arkivfoto: Irene Brandt

Skærpet fosforloft på husdyrbrug

En ny gødningsbekendtgørelse sænker loftet for tildelt fosfor. Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes.

Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Fødevareministeriet har udsendt en ny gødningsbekendtgørelse, der 1. august 2022 sænker loftet for tildelt fosfor fra 35 til 33 kg P/ha. I 2025 sænkes det yderligere til 29 kg P/ha.

Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes, fordi der ikke findes mange kvælstofholdige gødninger, som ikke også indeholder fosfor. Øgro-N15 og nogle biprodukter som bl.a. vinasse vil dog kunne anvendes til formålet, fremgår det af en artikel på LandbrugsInfo af Sven Hermansen og Birgit Ingvorsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

For grise og fjerkræ kan reduktionerne have betydelige konsekvenser. Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det vil dog kunne reduceres til 58 ha med en ændret foderstrategi.

Fosforloftet er allerede nu det første af tre lofter, som økologiske griseproducenter møder, og det vil det også være fremover. Soholdere har yderligere den særlige udfordring, at kun en meget lille del af gødningen kan flyttes til andre marker eller eksporteres ud af bedriften.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud