Annonce
Annonce
Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Arkivfoto: Irene Brandt
Skærpet fosforloft på husdyrbrug
En ny gødningsbekendtgørelse sænker loftet for tildelt fosfor. Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes.
Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Fødevareministeriet har udsendt en ny gødningsbekendtgørelse, der 1. august 2022 sænker loftet for tildelt fosfor fra 35 til 33 kg P/ha. I 2025 sænkes det yderligere til 29 kg P/ha.
Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes, fordi der ikke findes mange kvælstofholdige gødninger, som ikke også indeholder fosfor. Øgro-N15 og nogle biprodukter som bl.a. vinasse vil dog kunne anvendes til formålet, fremgår det af en artikel på LandbrugsInfo af Sven Hermansen og Birgit Ingvorsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
For grise og fjerkræ kan reduktionerne have betydelige konsekvenser. Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det vil dog kunne reduceres til 58 ha med en ændret foderstrategi.
Fosforloftet er allerede nu det første af tre lofter, som økologiske griseproducenter møder, og det vil det også være fremover. Soholdere har yderligere den særlige udfordring, at kun en meget lille del af gødningen kan flyttes til andre marker eller eksporteres ud af bedriften.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.