Annonce

Annonce

Såning af vinterrapsen bør snart afsluttes

FAGLIGT TALT: Vinterraps bør sås i perioden 10.-20. august, så derfor er det ved at være sidste udkald for såningen.

25. august 2020
Læsetid: 1 minutter
En mark med vinterraps - i baggrunden ses vindmøller

Hvis der sås sent, så bør der vælges en sort som vokser kraftigt og hurtigt til, som f.eks. hybridsorter. Foto: Irene Brandt

Af: Niels-Kristian Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark

Vinterrapsen bør sås i det korte vindue mellem 10. og 20. august, hvilket er nødvendigt for at rapsen kan etablere sig tilstrækkeligt inden vinter. I den sydlige del af landet kan såningen trækkes lidt og i den nordlige del af landet, bør såningen være afsluttet. 

Hvis man er i tvivl, så kan graddageberegneren på landbrugsinfo.dk være et hjælpeværktøj, hvor målet er min. 500 graddage inden vinteren. Herinde kan man indtaste sit postnr.

Graddage beregnes ud fra observeret vejr til dato, seks-døgns prognosen og derefter normalvejr baseret på perioden 1961-1990.

Der har været store forskelle på, hvad udbyttetabet er ved at udsætte såningen. Som gennemsnit af fem års landsforsøg, har der været et udbyttetab på 4,6 hkg ved at udsætte såningen to uger fra ultimo august til primo september. Hvis der sås sent, så bør der vælges en sort som vokser kraftigt og hurtigt til, som f.eks. hybridsorter.

Du kan finde graddageberegneren her

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise