Annonce

Annonce

Lupin-planter

Udsædens tusindkornvægt kan variere meget for bælgsæd generelt, og det er derfor vigtigt at tage højde for, når man beregner udsædsmængden efter plantetal. Foto: Colourbox

Vælg de rigtige marker til lupin

FAGLIGT TALT: Det er vigtigt at udvælge de rette marker, når man vil dyrke lupin. Hvis marken f.eks. har en høj kvælstofpulje, så vil afgrøden få kamp til stregen fra ukrudtet.

Af: Mads Juul, planteavlsrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Der er blevet udgivet en ny dyrkningsvejledning for lupin. Dyrkningsvejledningen er til dels blevet til på baggrund af data fra en omfattende monitering af 36 økologiske lupinmarker, som blev udført i 2021. Resultaterne kan læses på landbrugsinfo.dk.

Ved dyrkning af lupin er det vigtigt at udvælge de rette marker til afgrøden. Lupin har i modsætning til ærter og hestebønner kalkintolerance, hvilket vil sige, at det optimale reaktionstal er lavere, end det er for ærter og hestebønner. For lupin bør det ligge et sted mellem 5,5 og 6, og man skal derfor være påpasselig med de lerede jorde, da de ofte har et højt reaktionstal. Her vil hestebønner eller ærter ofte være et bedre valg, da de også er mere udbyttesikre på lerjorden.

Samtidig skal der gerne være en lav kvælstofpulje i jorden, da lupin ikke optager kvælstof fra jorden. Jordens kvælstofpulje risikerer i stedet at gøde ukrudtet. Vi har flere steder set kraftige ukrudtsbestande, hvor der forud for lupin har været en kløverefterafgrøde.

Lupinen skal etableres i cirka tre-fire centimeters sådybde i et jævnt såbed. Man skal samtidig være meget påpasselig under ukrudtsbekæmpelse, da lupinen presser hele frøet gennem jordoverfladen under fremspiring, og i den periode er den meget følsom for mekanisk skade fra striglen.

Det kan derfor være en god idé at vente med at strigle, til lupinen har udviklet blade, da den på det tidspunkt tåler mere påvirkning fra striglen. Desuden er det vigtigt at få etableret nok planter, i de uforgrenede sorter skal der mindst være 100 planter/m2, og i de forgrenede sorter skal der mindst være 80 planter/m2 - også ved iblanding af korn. En tynd plantebestand levner plads til ukrudt og giver for lavt udbytte, og derfor er det især vigtigt at være opmærksom på tusindkornvægten på udsæden.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg