Annonce
Annonce
Flere konventionelle landmænd oplever at have fået store bestande af f.eks. italiensk rajgræs og agerrævehale, som pesticider ikke længere har den store effekt på. Foto: Malthe Karstensen
Resistent ukrudt breder sig hurtigere end frygtet i det konventionelle landbrug
Ukrudt, der ikke kan sprøjtes væk, er et tiltagende problem for det konventionelle landbrug. Flere og flere arter udvikler resistens mod de pesticider, der anvendes.
Flere ukrudtsarter har udviklet resistens mod de pesticider, som anvendes i det konventionelle landbrug. Resistensudviklingen breder sig hurtigere end frygtet.
Det skriver Landbrugsavisen.
”Vi er slet ikke lykkedes med at begrænse udbredelsen af pesticidresistent ukrudt i kornafgrøderne. Tværtimod ser vi, at det her i foråret og sommeren har nået et endnu højere niveau end tidligere. Det går hurtigere, end vi havde frygtet,” siger Finn Olsen, teamchef for planteavl i Sønderjysk Landboforening, til Landbrugsavisen.
Når de konventionelle landmænd sprøjter med pesticider mod ukrudt, vil man så godt som aldrig opnå fuld effekt på samtlige ukrudtsplanter. Dermed risikerer man, at det er de overlevende og dermed mest modstandsdygtige planter, der opformeres i marken. Flere landmænd har på den måde oplevet at have fået store bestande af bl.a. italiensk rajgræs og agerrævehale, der ikke længere kan sprøjtes væk.
Nu har problemet med resistensudvikling bredt sig fra græsarter til også at blive tydelig i tokimbladede arter såsom kamille og fuglegræs ifølge Finn Olsen.
Han advarer de konventionelle landmænd mod at sætte deres lid til nye pesticidaktivstoffer, da der kan gå flere år, før nye midler kan opnå godkendelse. Rådene er i stedet bl.a. at være opmærksom på sædskifte, såtidspunkt, plantetal og sortsvalg, der også er nogle af de dyrkningstiltag, som økologer har praktiseret i årevis for at være i stand til at styre ukrudtstrykket uden kemi.
Det er desuden ikke kun i Danmark, at resistent ukrudt er et tiltagende problem. Skrækeksemplet er England, hvor nogle pesticider er helt virkningsløse over for de mest udbredte græsarter, og på amerikansk har man længe anvendt begrebet ’superweed’ om det herbicidtolerante ukrudt.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.