Annonce

Annonce

Det mobile læskur er spændt op

Det mobile læskur er (næsten) klart til at give læ til Michael Kjerkegaards-Hereford kreaturer. Foto: Irene Brandt

Rejsegilde på mobilt læskur til naturplejere

Et mobilt læskur gør helårsafgræsning muligt og kræver ikke byggetilladelse.

I december blev der serveret pølser og øl på en mark ved Haraldskær i Vejle Å-dal. Anledningen var indvielsen af et mobilt læskur, som skal give læ til Michael Kjerkegaards 100 Hereford moderdyr, der om sommeren afgræsser 17 mindre lokaliteter med høj naturværdi i Vejle Kommune. Om vinteren er de på græs på to marker, der afgræsses holistisk.

"Det mobile læskur, som har plads til ca. 50 dyr, skal supplere den læ, som dyrene kan finde i skovbrynene rundt om græsarealerne, hvor vi sætter presenninger op," forklarer Michael Kjerkegaard.

Hereford-køerne går på arealet fra december til udgangen af februar, og det mobile læskur giver gode muligheder for, at køerne har adgang til tørt leje over hele vinteren. Og i meget varme og solrige somre kan det mobile læskur benyttes som skyggegiver for køerne.

Meget stort telt

Den mobile hytte er udviklet af Vejle Anlægsteknik. Jakob Hansen fra firmaet fortæller, at læskuret er en prototype, og at der allerede er detaljer, der skal rettes, inden køerne får adgang til læskuret.

"Vi har lavet en konstruktion, hvor det er muligt at fodre dyrene i en foderrende midt i læskuret; men renden har nogle skarpe hjørner, som skal afrundes, så dyrene ikke kommer til skade på dem," fortæller Jakob Hansen.

Læskuret, der ligner et meget stort telt i klassisk A-form, kan stilles op på ca. en time. I stedet for pløkker er det kraftige pæle, der holder teltdugen fast. Jakob Hansen forventer, at den endelige pris, når læskuret er sat i produktion, lander et sted mellem 80.000 og 100.000 kr.

Kræver ikke byggetilladelse

Biolog Bo Levesen fra Vejle Kommunes naturafdelingen har også været involveret i udviklingen af det mobile læskur.

"Vi vil meget gerne have helårsafgræsning på vores naturarealer, men det kræver, at dyrene har adgang til læ og et tørt leje, ellers går det ikke," forklarer Bo Levesen.

Han fremhæver én af fordelene ved det mobile læskur: Det kræver ikke en byggetilladelse.

"Læskuret er velegnet til de naturområder, hvor vi kan lave større hegninger, som kan græsses mere naturligt ved helårsafgræsning, hvor antallet af køer holdes nede på et minimum, så de også kan finde føde om vinteren. Store arealer, med få dyr giver en meget større biodiversitet," siger Bo Levesen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg