Annonce

Annonce

Kalve går med køer på en sti mellem to marker

Ellinglund ved Silkeborg er et af de landbrug, som arbejder med regenerative tiltag. Foto: Irene Brandt

Regenerativt landbrug: Ny podcast dykker ned i det populære begreb

En ny podcastserie dykker ned i begrebet regenerativt landbrug. Hør bl.a. om Ellinglund arbejder med reduceret jordbearbejdning og skovlandbrug, og hvad man bør prioritere, hvis man vil forbedre sin jordfrugtbarhed.

Regenerativt landbrug bliver ofte fremført som vejen til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Konsulent Jon Aagaard Enni fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug har set nærmere på begrebet i en ny podcast i indtil videre to afsnit, der netop er udgivet. Her forsøger han at afdække, hvad regenerativt landbrug er, og hvordan vi kan bruge det i en dansk kontekst.

”Begrebet bliver mere og mere populært både herhjemme og i udlandet, når det bliver diskuteret, hvordan vi bedst kan udvikle fremtidens landbrug for at imødekomme klima- og biodiversitetskriserne. Derfor er der brug for at undersøge, hvornår landbrug med rette kan kaldes regenerativt. Vi har også brug for at se på, hvorvidt og hvordan vi kan overføre udenlandske erfaringer til en dansk kontekst, hvor jorden er mere frugtbar og klimaet mildere end i mange andre dele af verden,” forklarer Jon Aagaard Enni.

I første afsnit taler han med Janne Aalborg Nielsen, der er landskonsulent hos Seges Innovation. Hun har i mange år arbejdet med jordsundhed, hvor hun har undersøgt meget af det, der kaldes regenerative dyrkningstiltag. Hun giver sit bud på, hvad regenerativt landbrug er, hvorvidt der overhovedet er brug for begrebet, og hvad man bør prioritere, hvis man vil forbedre sin jordsundhed.

Hør afsnit 1: Konsulentens bud på regenerativt landbrug

I andet afsnit taler han med Gert Glob Lassen, der er økologisk mælkeproducent med ca. 400 krydsningskøer og 600 hektarer sandjord, som han dyrker pløjefrit. Han fortæller om sin praksis med reduceret jordbearbejdning, skovlandbrug og andre regenerative tiltag på sin bedrift Ellinglund ved Silkeborg.

Hør afsnit 2: Landmandens bud på regenerativt landbrug

Podcastserien er produceret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med SEGES Innovation. De første to afsnit er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgiftsfonden.

Flere artikler fra samme sektion

Klima og biodiversitet på driftsplanen tæller nu med i mælkeregnskabet

Økolog Klaus Kristensen er en af de danske Arla-landmænd, der nu får en ekstra bonus for sin økologiske mælk, fordi han har skruet op for biodiversitet og klimatiltag på gården. Og han går efter endnu større gevinst

29-09-2023 7 minutter

Græssende dyr kan være bedre for klimaet end dyr på stald

Debatten på årsmødet i Kød- og Naturgræsserudvalget i Økologisk Landsforening var præget af den udskamning, branchen føler sig ramt af i forhold til kvægets klimabelastning. Forskning i afgræsningens mulige klimafordel er i gang.

28-09-2023 8 minutter Kvæg,   Klima

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Kalve får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg