Annonce

Annonce

Plantekongres 2023

Lige over 1.600 landbrugsinteresserede deltager på dette års plantekongres, der byder på i alt 71 sessioner med både debatter og faglige oplæg. Foto: Malthe Karstensen

Plantekongres: Landbruget skal udvikles og ikke afvikles

Klimakrisen og den grønne omstilling fylder en del på dette års plantekongres, hvor bl.a. fødevareminister Jacob Jensen var med til at åbne kongressen onsdag.

Årets plantekongres er fra onsdag denne uge i gang, og kongressen finder som vanligt sted i MCH Kongrescenter i Herning.

Torben Hansen, formand for plantesektoren i Landbrug & Fødevarer, bød velkommen. Dette års plantekongres står især i krisernes tegn, fortalte han. Ud over den økonomiske krise gælder det også bl.a. klimakrisen, hvor landbruget spiller en væsentlig rolle.

”Vi kan gå forrest i den grønne omstilling – lad os sammen finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre. Vi er en afgørende del af løsningen,” sagde Torben Hansen til de godt 1.600 landbrugsfaglige kongresdeltagere.

Nogle af de tiltag, som erhvervet kan bidrage med til den grønne omstilling, er netop på programmet for de to dage, kongressen afholdes. Den byder på i alt 71 sessioner med både debatter og faglige oplæg, som bl.a. behandler emner som biochar, lattergasemissioner og produktion af biomasser.

Udvikling frem for afvikling

Til årsmødet for plantesektoren i Landbrug & Fødevarer, som indledte kongressen, blev den grønne omstilling og klimaet også taget op politisk.

”Politikerne bliver nødt til at beslutte, om de vælger udviklingsvejen eller afviklingsvejen,” sagde Torben Hansen og advarede samtidig om en ensidig dansk CO2-afgift på landbruget, der ifølge ham kan medføre stribevis af konkurser i landbruget og tab af titusindvis af arbejdspladser.

Danmarks nye fødevareminister Jacob Jensen (V) tog senere ordet og gjorde det klart, at han og den nye, brede regering allerede har besluttet sig for, hvilken vej, de vælger.

”Det fremgår helt tydelig i regeringsprogrammet: Landbruget skal udvikles og ikke afvikles. Det er meget vigtigt for mig at sige det,” sagde Jacob Jensen, som har afløst Rasmus Prehn (S) på posten som minister for fødevarer og landbrug.

”Det er rigtigt, at CO2-afgift på landbruget er med i regeringsgrundlaget, men I skal også lægge mærke til, hvordan det er beskrevet. Der står, at det skal indrettes sådan, at dansk landbrugs konkurrenceevne ikke forringes – og at de midler, der hentes i provenu, skal blive i erhvervet,” sagde Jacob Jensen og tilføjede, at han dog ikke kan sige noget konkret om, hvordan en afgift skal udmøntes, før en ekspertgruppe har givet sin anbefaling.

Jacob Jensen afsluttede sin tale med at sige, at ”Danmark er et landbrugsland, og sådan skal det blive ved med at være”.

Flere artikler fra samme sektion

Naturkrav rammer også økologer med naturpleje

Naturplejere, der kun har græsarealer, skal også lægge fire pct. af disse arealer ud til natur, fordi de betragtes som omdriftsarealer. Økologisk Landsforening kalder det »absurd«.

25-01-2023 7 minutter Natur,   Naturpleje,   Politik

Sofari søger nye værtsgårde

Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet, som sidste år havde tæt på 9.000 gæster.

25-01-2023 2 minutter Events

Ægproducent om PFAS-fund: »Det er en forfærdelig situation«

DTU Fødevareinstituttet har udgivet et notat, der viser, at økologiske æg indeholder store mængder PFAS pga. fodring med fiskemel. Ægproducent ser nu på at ændre foderet, men det er ikke ligetil.

23-01-2023 3 minutter Æg og fjerkræ,   Miljø