Annonce

Annonce

Plantekongres 2023

Lige over 1.600 landbrugsinteresserede deltager på dette års plantekongres, der byder på i alt 71 sessioner med både debatter og faglige oplæg. Foto: Malthe Karstensen

Plantekongres: Landbruget skal udvikles og ikke afvikles

Klimakrisen og den grønne omstilling fylder en del på dette års plantekongres, hvor bl.a. fødevareminister Jacob Jensen var med til at åbne kongressen onsdag.

Årets plantekongres er fra onsdag denne uge i gang, og kongressen finder som vanligt sted i MCH Kongrescenter i Herning.

Torben Hansen, formand for plantesektoren i Landbrug & Fødevarer, bød velkommen. Dette års plantekongres står især i krisernes tegn, fortalte han. Ud over den økonomiske krise gælder det også bl.a. klimakrisen, hvor landbruget spiller en væsentlig rolle.

”Vi kan gå forrest i den grønne omstilling – lad os sammen finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre. Vi er en afgørende del af løsningen,” sagde Torben Hansen til de godt 1.600 landbrugsfaglige kongresdeltagere.

Nogle af de tiltag, som erhvervet kan bidrage med til den grønne omstilling, er netop på programmet for de to dage, kongressen afholdes. Den byder på i alt 71 sessioner med både debatter og faglige oplæg, som bl.a. behandler emner som biochar, lattergasemissioner og produktion af biomasser.

Udvikling frem for afvikling

Til årsmødet for plantesektoren i Landbrug & Fødevarer, som indledte kongressen, blev den grønne omstilling og klimaet også taget op politisk.

”Politikerne bliver nødt til at beslutte, om de vælger udviklingsvejen eller afviklingsvejen,” sagde Torben Hansen og advarede samtidig om en ensidig dansk CO2-afgift på landbruget, der ifølge ham kan medføre stribevis af konkurser i landbruget og tab af titusindvis af arbejdspladser.

Danmarks nye fødevareminister Jacob Jensen (V) tog senere ordet og gjorde det klart, at han og den nye, brede regering allerede har besluttet sig for, hvilken vej, de vælger.

”Det fremgår helt tydelig i regeringsprogrammet: Landbruget skal udvikles og ikke afvikles. Det er meget vigtigt for mig at sige det,” sagde Jacob Jensen, som har afløst Rasmus Prehn (S) på posten som minister for fødevarer og landbrug.

”Det er rigtigt, at CO2-afgift på landbruget er med i regeringsgrundlaget, men I skal også lægge mærke til, hvordan det er beskrevet. Der står, at det skal indrettes sådan, at dansk landbrugs konkurrenceevne ikke forringes – og at de midler, der hentes i provenu, skal blive i erhvervet,” sagde Jacob Jensen og tilføjede, at han dog ikke kan sige noget konkret om, hvordan en afgift skal udmøntes, før en ekspertgruppe har givet sin anbefaling.

Jacob Jensen afsluttede sin tale med at sige, at ”Danmark er et landbrugsland, og sådan skal det blive ved med at være”.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima