Annonce
Annonce
Pas på dyreungerne ved skårlægning - få her tip til at redde dem
FAGLIGT TALT: Der er på nuværende tidspunkt født mange rålam og harekillinger, som kan ligge i græsmarkerne, særligt på marker, der støder op til naturområder. En lille indsats kan redde mange.

En lille indsats kan redde mange lam. Et af rådene lyder, at man bør begynde med skårlægningen i midten af marken og derefter arbejde mod kanten - på den måde presses vildtet ud af marken, i stedet for at de trykker sig. Foto: Colourbox
Af: Mads Juul, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Tiden for første slæt nærmer sig, og mange vil nok køre, så snart vejret tillader det igen. Samtidig er der på nuværende tidspunkt født mange rålam og harekillinger, og råen og haren ynder at lægge de små i græsmarkerne, særligt i marker, der støder op til naturområder som skove, krat og hegn.
Hvert år går der desværre mange lam og harekillinger til i forbindelse med skårlægningen, og det kan aldrig helt undgås, men en lille indsats kan redde mange lam.
Du kan sætte pinde med sække op dagen inden skårlægning, brug gerne træpinde og papirposer, så sker der ingen skade, hvis du skulle glemme at få én ind, før skårlæggeren kommer.
Gå en tur med hunden i marken inden skårlægning eller kontakt eventuelt lokale jægere eller jagtforeningen - de er som regel meget villige til at hjælpe.
Begynd med skårlægningen i midten af marken og arbejd derefter mod kanten, på den måde presses vildtet ud af marken i stedet for, at de trykker sig.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.