Annonce
Annonce
Et nyt forslag til en regel om MRSA vil ramme økologer uforholdsmæssigt hårdt, mener ØL. Arkivfoto: Jakob Brandt
ØL: Nye MRSA-regler rammer helt skævt
Pressemeddelelse
En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA har, hårdt.
Forslaget til en ny bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger stiller nye krav i forhold til at minimere risikoen for spredning af MRSA-bakterier fra besætningerne og ud i samfundet.
I forslaget, som lige nu er i høring, lægges der op til, at alle bedrifter med grise skal etablere baderum og omklædningsfaciliteter i forrummet til staldene også ved udendørshold af grise. Det finder Økologisk Landsforening helt urimeligt og ude af proportioner.
- Når vi ved, at det er 88 pct. af de konventionelle besætninger, der har MRSA, men kun seks pct. af de økologiske, så virker det helt ude af proportioner at stille krav til alle besætninger uanset type. Det er en væsentlig udgift at etablere badefaciliteter og svært at håndtere på gårde, der har grisene på marker uden staldbygninger, og så vil det kun have en ringe effekt i relation til MRSA, da der stort set ikke findes MRSA i økologiske besætninger, siger Randi Vinfeldt, formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.
Økologisk Landsforening understreger i sit høringssvar til bekendtgørelsen, at MRSA-indsatsen skal fokuseres, der hvor problemet er.
'Hvis vi skal gøre noget for at forebygge, at MRSA smitte tages med ud i det øvrige samfund, så skal vi fokusere på de besætninger, hvor vi ser MRSA. Det gør man ikke med forslaget her, som næppe vil gøre nogen forskel for det konventionelle landbrug. Økologerne, der reelt har vist vejen til at undgå MRSA, rammes af forslaget og får en fordyrende omkostning, men uden at det vil bidrage til yderligere beskyttelse af befolkningen, da forekomsten af MRSA er så lav i økologien. De økologiske landmænd har vist, at den måde økologerne holder grise på ikke giver anledning til MRSA, det kan på den baggrund ikke være rigtigt, at økologien skal underlægges samme krav og omkostninger, som det system, hvor der er store problemer med MRSA,' skriver foreningen i sit høringssvar.
For yderligere kommentarer/info:
Randi Vinfeldt, formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, 40 17 78 41
Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening, 24 65 23 92
Joachim Plaetner Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 30 54 39 30
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.