Annonce

Annonce

Økologiske slagtekyllingers optagelse af grovfoder på udvalgte græsningsafgrøder

Det skal undersøges, om slagtekyllinger selv er i stand til at hente en væsentlig del af deres protein- og energikilde på udvalgte græsningsafgrøder.

07. februar 2019
Læsetid: 2 minutter
Steen Nørhede i hønsegården

Steen Nørhede har kyllingeproduktion i mobile hønsehuse, og han laver løbende forsøg, for at udvikle sin produktion. Foto: Privat

Af: Steen Nørhede, økologisk landmand

I 2017 etablerede Steen Nørhede et pilotforsøg med 200 Plymorock slagtekyllinger i et 22 m2 mobilt kyllingehus på en veletableret kløvergræsmark bestående af hvidkløver og rajgræs.

Resultater: Kyllingerne var i stand til at nedgræsse 4 m2 pr. dyr på en måned og afgræssede totalt 16 m2 pr. dyr i forsøgsperioden. Efter 96 dage vejede 180 kyllinger i snit tre kg og havde optaget 600 kg hel hvede og 600 kg proteinblanding. Dette giver ca. 2,2 kg kraftfoder pr. kg tilvækst.

I forlængelse af erfaringerne fra 2017 vil grovfoderprojektet afprøve tre etablerede græsmarksblandinger bestående af bælgplanter, græsser og urter som kyllingernes væsentligste protein- og energikilde.

Det samlede forsøgsareal på tre forskellige græsmarksblandinger med fem gentagelser indhegnes med rævesikret omfangshegn. Der etableres et separat flytbart el-hegn for hvert af de tre græsmarksparceller, som hver indeholder et mobilt kyllingehus på 2m x 3m og 60 kyllinger.

Kyllingerne indkøbes som daggamle og går i en opvarmet stald under varmelamper til de er tre-fire uger gamle. De fordres med kyllingeblandinger og de kommende græsningsafgrøder. Herefter flyttes kyllingerne til deres respektive kyllingeindhegning og et mobilt kyllingehus. 

Kyllingerne vejes hver uge, og kyllingernes præferencer for plantearter, ædelyst og plantegenvækst opgøres løbende. Parcellerne artsbestemmes ved cirkelanalyser. Når kyllingerne er ca. 90 dage gamle, bliver de indfanget, vejet og slagtet. Herefter gentages forløbet ved at indsætte et nyt hold bestående af en anden kyllingerace.

Kyllingerne fodres dagligt med registrerede mængder korn og kalkskaller under opholdet på græsningsafgrøderne.      

Vi forventer en stor optagelse af grovfoder, en reduceret tildeling af suppleringsfoder og forbedret produktionsøkonomi.

Vi forventer at kyllingerne udvikler stærke ben og knogler, da de selv skal bevæge sig rundt på marken og hente insekter, orm, larver, og næringsstofholdige planter, og at kødet opnår en forbedret smag og struktur.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise