Annonce
Annonce
De økologiske kvier fra Tastum Jersey får internationalt besøg, når op mod 250 danske og internationale gæster i juni skal på rundtur til danske jersey-besætninger. Foto: Uffe Bregendahl
Økolog er vært for jersey-verdenskongres
I juni er Danmark værtsland for Jersey Verdenskongres, og en af de otte besætninger, der er valgt ud til at vise sine køer frem, er økolog Thomas Søgaard fra Tastum Jersey. Han benytter lejligheden til at slå et internationalt slag for dansk økologi.
Økologiske mælkeprodukter fra Thise Mejeri, lokal økologisk øl og helstegt økokalv bliver en del af menuen, når Thomas Søgaard sammen med familie og medarbejdere på Tastum Jersey skal bespise en stor international forsamling på op til 250 mand.
Men før det kommer til det, får jersey-nørder fra lande som Sydafrika, Schweiz, Australien og New Zealand mulighed for at se, hvordan man også kan have en mælkeproduktion i Danmark: Efter de økologiske principper med adgang til udearealer, ingen brug af sprøjtegift og fokus på biodiversitet på markerne. De øvrige syv værter er konventionelle.
Lidt syd for Skive driver Thomas Søgaard og 12 ansatte Tastum Jersey med 520 jerseykøer, der leverer mælk til Thise Mejeri. I 2018 fik han selv – via et legat – mulighed for at tage til jersey-verdenskongres i Ohio, USA.
”Det var spændende at se, hvordan de driver landbrug der, hvor besætningerne faktisk typisk er mindre end i Danmark. Og så gav det rigtig meget at møde så mange vidt forskellige jersey-folk fra hele verden og udveksle erfaringer med dem. Nu håber jeg, at vi får mulighed for at vise bedriften frem for af mange af dem, jeg mødte dengang,” siger Thomas Søgaard, der siden turen til USA allerede har haft besøg fra både New Zealand, Australien og USA.
Ungskuedyr til hjemmeskue
Den store dag i juni bliver brugt til at præsentere staldsystem, fodersystem, malkesystem - og selvfølgelig til at præsentere jersey-verdenen for, hvordan man driver mælkeproduktioner efter de økologiske principper. Desuden bliver 15 køer valgt ud til skue for de entusiastiske tilskuere.
”Nogle af køerne er vores 'dyrskuedyr', som vi tager med på dyrskuer og Landsskue, men vi vil også vise dem den ko, der har den største mælkeydelse. Og så de får også lov til at møde vores ældste ko, som bliver 19 år til sommer, og som gennem årene har fået 15 kalve,” afslører Thomas Søgaard.
Men før det kommer så vidt, ligger der et stort arbejde forude – bedriften skal være i tip-top stand, før busserne ruller ind på gårdspladsen.
”Det er jo en lejlighed for at få staldene vasket igennem og i det hele taget at få bedriften shinet op, så det er et stort arbejde, der involverer familien og alle de ansatte. Men det er også godt at have en lejlighed til at komme helt i bund med alt,” siger Thomas Søgaard, der også skal bruge rammerne til at servere økologisk aftensmad for gæsterne.
”Det er jo et godt udstillingsvindue for økologien, når op mod 250 danske og internationale gæster får lejlighed til at smage nogle af Thises økologiske produkter som ost og is. Og så allierer vi os med det lokale bryggeri Hancock, der leverer økologisk fadøl, så det skal nok blive vellykket,” forsikrer han.
Thises jersey-brand
For nylig havde Tastum Jersey besøg af Thise Mejeris nye direktør, Svend Schou Borch, der forsikrede, at datoen for verdenskongressen nu er skrevet ind i hans kalender. Jerseymælk er en vigtig del af Thise-brandet, bl.a. via produkter som Thise Græsmælk, yoghurt, creme fraiche og andre syrnede jersey-produkter.
Ifølge mejeriet betyder jerseymælkens høje tørstofindhold, at smagen er anderledes: Mælken har en større smagsfylde og smager af mere. Derfor har Thise Mejeri siden slutningen af 1980’erne holdt jerseymælken adskilt fra mælk fra andre racer.
JERSEY-KOEN
Jersey producerer jerseymælk, og kvægracen stammer oprindeligt fra den lille ø Jersey i den engelske kanal. Køerne blev importeret til Danmark for godt 100 år siden og udgør i dag ca. 15 pct. af det samlede antal danske køer.
Konventionelle erfaringer
Hovedparten af kongresgæsterne er konventionelle landmænd, men det betyder ikke, at man ikke kan lære noget af hinanden, forsikrer Thomas Søgaard. Mange faser af driftsformerne og avlsarbejdet adskiller sig ikke meget fra de konventionelles.
”Når jeg snakkede med australiere, var de meget overraskede over, langt fremme vi var med gentest af dyrene, hvor de stadig ofte avler efter mere gammeldags principper. I USA fik jeg også lidt af en opvågning, da jeg oplevede tæt de kommercielle avlscentre holdt kortene ind til kroppen. Så kan man rigtig se, hvor vigtigt det er, at danske landmænd er organiseret i andelsselskaber, så vi kan stå sammen og dele vores viden og erfaringer. Vi er et lille land, og det er vigtigt, at vi hjælper hinanden,” siger Thomas Søgaard.
Måske er det netop en af de læringer, ud over selvfølgelig et indblik i dansk økologisk mælkeproduktion, som gæsterne rejser hjem med, når rundturen til de otte danske jerseybesætninger er overstået.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.