Annonce

Annonce

Hestebønner

I 2023 kan landmænd få et ekstra tilskud for at dyrke bl.a. hestebønner, hvis de opfylder betingelserne. Tilskuddet kommer oveni den almindelige landbrugsstøtte og økologitilskuddet. Foto: Marie-Louise Simonsen

Nyt tilskud til protein- og konsumafgrøder: Se listen med afgrøder her

Landmænd kan fra næste år få et ekstra tilskud, hvis de dyrker visse afgrøder til protein og konsum. Landbrugsstyrelsen har lavet en foreløbig liste med tilskudsberettigede afgrøder.

I 2023 begynder en ny reformperiode for landbruget, og nu har Landbrugsstyrelsen opdateret de foreløbige beskrivelser af de kommende, nye tilskudsordninger på sin hjemmeside.

Blandt opdateringerne er der kommet en liste med de afgrøder, som styrelsen forventer, kan give landmændene adgang til et ekstra tilskud på ca. 615 kr. pr. ha.

Godkendte afgrøder tæller bl.a. bælgfrugterne hestebønne, ærter og lupin, der hovedsageligt anvendes til proteinfoder. Derudover kan grøntsager, kartofler og jordbær få tilskuddet, ligesom dyrkningen af en del grøntsagsfrø også kan være tilskudsberettiget.

Se den fulde afgrødeliste her.

Krav om flere afgrødekategorier

Tilskuddet gives til "varieret planteproduktion" og skal føre til en større variation af afgrøder i landbruget ved at understøtte dyrkningen af afgrøder, der hovedsageligt kan bruges til mad og proteinafgrøder.

Størstedelen af landbrugsarealerne i dag dyrkes ifølge Landbrugsstyrelsen med græs, majs, korn og raps, der primært benyttes til foder til dyr.

For at få tilskuddet skal man bl.a. opfylde nogle betingelser om flere afgrødekategorier på bedriftens arealer. Økologer skal opfylde de samme betingelser, selv om de automatisk opfylder det generelle krav om flere afgrødekategorier.

Hvor mange afgrødekategorier, man skal have, afhænger af bedriftens samlede omdriftsareal.

Da formålet med ordningen er at fremme en varieret anvendelse af afgrøder på det dyrkede areal, gives der kun tilskud til omdriftsarealer. Det betyder, at permanente afgrøder såsom mange frugt- og bærafgrøder ikke er berettigede til tilskuddet.

Flere artikler fra samme sektion

Samdyrkning kan være løsningen på den største udfordring med linser

Samdyrkning af linser og havre viser gode takter i årets forsøgsparceller. Havren lader til at lægge en god dæmper på ukrudt og linsers lejetendens.

22-09-2022 5 minutter Bælgfrugter,   Plantebaserede fødevarer

Søren Just udfaser soja med Thise: »Det er vigtigt, at vi tager ansvar«

Søren Lundager Just driver Skordalsris nær Herning sammen med sin kone Louise. Her har de 240 Dansk Sortbrogede malkekøer. Køerne producerer 2,8 millioner kg mælk om året – og det er helt uden brug af soja.

21-09-2022 4 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Mejeri,   Kvæg

Generationsskifte: Husk også at tænke 30 år frem

Hvor ser du dig selv om 30 år? Det er et af de spørgsmål, man bør overveje, når man vil overtage en bedrift. Det fortalte chefkonsulent Jens Peter Hermansen til et arrangement på Sdr. Klejnstrup, der stod i generationsskiftets tegn.

21-09-2022 3 minutter Generationsskifte