Annonce

Annonce

Hestebønner

I 2023 kan landmænd få et ekstra tilskud for at dyrke bl.a. hestebønner, hvis de opfylder betingelserne. Tilskuddet kommer oveni den almindelige landbrugsstøtte og økologitilskuddet. Foto: Marie-Louise Simonsen

Nyt tilskud til protein- og konsumafgrøder: Se listen med afgrøder her

Landmænd kan fra næste år få et ekstra tilskud, hvis de dyrker visse afgrøder til protein og konsum. Landbrugsstyrelsen har lavet en foreløbig liste med tilskudsberettigede afgrøder.

I 2023 begynder en ny reformperiode for landbruget, og nu har Landbrugsstyrelsen opdateret de foreløbige beskrivelser af de kommende, nye tilskudsordninger på sin hjemmeside.

Blandt opdateringerne er der kommet en liste med de afgrøder, som styrelsen forventer, kan give landmændene adgang til et ekstra tilskud på ca. 615 kr. pr. ha.

Godkendte afgrøder tæller bl.a. bælgfrugterne hestebønne, ærter og lupin, der hovedsageligt anvendes til proteinfoder. Derudover kan grøntsager, kartofler og jordbær få tilskuddet, ligesom dyrkningen af en del grøntsagsfrø også kan være tilskudsberettiget.

Se den fulde afgrødeliste her.

Krav om flere afgrødekategorier

Tilskuddet gives til "varieret planteproduktion" og skal føre til en større variation af afgrøder i landbruget ved at understøtte dyrkningen af afgrøder, der hovedsageligt kan bruges til mad og proteinafgrøder.

Størstedelen af landbrugsarealerne i dag dyrkes ifølge Landbrugsstyrelsen med græs, majs, korn og raps, der primært benyttes til foder til dyr.

For at få tilskuddet skal man bl.a. opfylde nogle betingelser om flere afgrødekategorier på bedriftens arealer. Økologer skal opfylde de samme betingelser, selv om de automatisk opfylder det generelle krav om flere afgrødekategorier.

Hvor mange afgrødekategorier, man skal have, afhænger af bedriftens samlede omdriftsareal.

Da formålet med ordningen er at fremme en varieret anvendelse af afgrøder på det dyrkede areal, gives der kun tilskud til omdriftsarealer. Det betyder, at permanente afgrøder såsom mange frugt- og bærafgrøder ikke er berettigede til tilskuddet.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima