Annonce
Annonce
Skovgrise bliver formentlig et hyppigere syn i dansk landbrug i fremtiden, og nu vil et nyt netværk dele viden og erfaringer fra hele landet for at gøde jorden for flere skovlandbrug. Foto: Center for Frilandsdyr
Nyt netværk vil samle viden om skovlandbrug med grise
Center for Frilandsdyr har fået knap 280.000 kr. fra GUDP til at etablerer et netværk for landmænd og andre, som er interesserede i at dele viden om produktion af 'skovgrise'.
For de fleste er 'skovsvin' en titel man helst vil være fri for, men i fremtidens bæredygtige landbrug kan 'skovgris' meget vel blive et eftertragtet kvalitetsstempel. Dels er grisen oprindeligt et skovdyr, dels er et voksende antal økologer og frilandsproducenter ved at få øjnene op for potentialet ved at plante træer i foldene – både i forhold til kulstofbinding og dyrevelfærd.
Men der melder sig typisk mange spørgsmål hos de landmænd, som ønsker at gå skovvejen, og for at samle og dele erfaringer fra alle hjørner af landet etablerer Center for Frilandsdyr nu et netværk for skovgriseproducenter og landmænd, som overvejer at blive det.
Det sker med støtte fra GUDP-midlerne og med centerleder Simme Eriksen som projektleder. Han har gennem 35 år arbejdet med økologiske dyrehold, og han er overbevist om, at der er flere træer på vej ind i eller omkring landets grisefolde, da det er et af de mere virkningsfulde tiltag, når landbruget i fremtiden skal binde mere kulstof.
"Der bliver snakket meget om skovlandbrug, og jeg tror, at vi vil se en udvikling i retning af flere og meget forskellige typer skovlandbrugstiltag hos landets økologer og frilandsproducenterne. Men det er et kæmpe arbejde at finde ud af, hvordan de skal indrettes, og det er vores ambition at finde ud af både de miljø- og klimamæssige effekter ved at plante træer," siger Simme Eriksen der også nævner, at der naturligvis stadig vil være fokus på dyrevelfærd og produktivitet.
Netværket efterlyser derfor ikke kun landmænd, men vil også gerne have tilknyttet folk, som arbejder professionelt med kulstofbinding og biodiversitet, og som har lyst til at dele deres erfaringer med andre.
Midlerne til netværksprojektet bliver først frigivet efter nytår, hvor Simme Eriksen som et af de første netværksinitiativer vil indkalde interesserede til et opstartsmøde.
"Vi vil gerne ramme så mange som muligt, så vi er glade for at have Økologisk Landsforening som en af vores samarbejdspartnere, siger Simme Eriksen som oplyser, at netværket ud over producenter også har forskere fra Aarhus universitet og Skovskolen, der hører under Københavns Universitet tilknyttet netværket.
Center for Frilandsdyr
Centeret er ejet af Friland A/S og Dyrenes Beskyttelse, og det arbejder bl.a. for:
- Styrket dyrevelfærd på bedrifterne
- Øget produktion af velfærdskød fra frilandskvæg og -grise
- Reduceret klimabelastning og miljøpåvirkning i husdyrproduktionen på friland
- Styrket indsats for klima, natur og biodiversitet som en naturlig del af produktionen
Flere artikler fra samme sektion
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.
Frisk græs på foderbordet vækker køernes appetit, er billigt og kan skubbe majs ud af foderplanen
Fodring med frisk græs i stalden breder sig blandt danske mælkeproducenter, især blandt økologer. Når frisk græs køres direkte fra mark til stald, indeholder det mere protein og sparer opmagasinering og ensilering. Vi har været med til fodring med frisk græs – i november.